Pilvipohjaisten ERP -järjestelmien omaksumiseen vaikuttavia erikoispiirteitä - Heikinmäki, Antti (2016)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee pilvipohjaisten ERP -järjestelmien omaksumiseen liittyviä erikoispiirteitä. Pilvipohjaiset ERP -järjestelmät ovat osa 1960-luvulta alkanutta toiminnanohjausjärjestelmien luonnollista kehityskulkua. Viimeisen vuosikymmenen aikana nopeutuneet internetyhteydet ja muu internetpohjainen informaatioteknologia ovat synnyttänyt ilmiön, josta käytetään yleisesti termiä pilvilaskenta. Pilvilaskenta ja siihen liittyvät pilvipalvelut ovat esimerkki käynnissä olevasta digitalisaatiosta. Tutkielmassa esitetään tieteelliseen kirjallisuuteen sekä empiiriseen tutkimusaineistoon perustuen ERP -järjestelmien ja pilvilaskennan yhdistyessä syntyneiden pilvipohjaisen ERP -järjestelmien omaksumiseen liittyviä erikoispiirteitä sekä muodostetaan kokonaiskuvaa ERP -järjestelmiin, yritysjärjestelmiin sekä pilvilaskentaan liittyvästä käsitteistöstä. Tutkielman käyttämän kehysmallin teoriapohja rakentuu kolmeen yleisesti hyväksyttyyn tieteelliseen kokonaisuuteen: Diffusion of Innovation -teoriaan, ERP-järjestelmien elinkaarimalliin sekä TOE -kehysmalliin. Tutkimusaineistona käytetään tieteellisen kirjallisuuden lisäksi myös markkinoita kartoittavaa kaupallista kirjallisuutta viimeisimpien kehitystrendien huomioimiseksi. Tutkielma sisältää lisäksi empiirisen multicase -tutkimuksen, jossa kolmen yrityksen henkilöstöä haastattelemalla kerättiin tietoa siitä, miten keskisuomalaiset metallialan pk-yritykset ovat omaksuneet pilvipohjaisia järjestelmiä ja mitä erikoispiirteitä omaksumiseen liittyy. Kirjallisuuden ja empiirisen aineiston pohjalta pyrittiin lisäämään käsitystä siitä mitkä tekijät vaikuttavat pilvipohjaisen ERP -järjestelmien omaksumiseen.