The activation of aggresomal pathway in Coxsackievirus B3 infection - Matilainen, Johanna (2016)
Aggresomin muodostuminen on yksi solun puolustusmekanismeista, joka pyrkii estämään proteiinien haitallisen aggregoitumisen solulimassa. Aikaisemmat kokeet ovat näyttäneet, että ihmisen enterovirus-infektio aiheuttaa muutoksia vimentiinissä, tyypin III välikokoisessa filamentissa (Turkki et al., julkaisematon data). Nämä muutokset ovat hyvin samankaltaisia aggresomin muodostumisen aikana tapahtuvien muutoksien kanssa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mahdollisen aggresomin muodostumisreitin aktivoituminen Coxsackievirus B3 (CVB3) -infektiossa, ja hypoteesimme oli, että häkkimäisten vimentiinirakenteiden muodostumisen lisäksi myös muita aggresomin muodostumisreitin aktivoitumiseen yhdistettyjä tapahtumia voidaan havaita CVB3-infektoiduissa soluissa. Lisäksi arvioimme, että aggresomin muodostumisreitin aktivoituminen voi hyödyttää virusinfektiota tai isäntäsolua. Tutkimme työssä näitä aggresomin muodostumiseen liittyviä solumuutoksia infektoiduissa soluissa käyttämällä immunofluoresenssivärjäystekniikoita ja konfokaalimikroskopiaa. Tuloksemme osoittivat, että CVB3-infektio aiheuttaa häkkimäisen vimentiinirakenteen muodostumisen, ja että tämä rakenteellinen muutos vaatii mikrotubuluksia. Infektio aiheuttaa lisäksi suuria rakenteellisia muutoksia solulimakalvostoon ja Golgin laitteeseen, sekä ubikitiinin ja lämpöshokki (Hsp) 70 proteiinin siirtymisen perinukleaariseen tilaan. Tuloksemme viittaavat siihen, että aggresomireitti voi aktivoitua CVB3-infektiossa. Tietojemme mukaan aggresomireitin aktivoitumista ei ole aikaisemmin osoitettu tapahtuvan enterovirusten aiheuttamien infektioiden aikana. Vaikka enteroviruksia on tutkittu kauan, niiden lisääntymiskierron kaikkia eri vaiheita ei tunneta täysin. Tutkimuksemme tulokset tarjoavat uutta tietoa enterovirus-isäntäsolu –vuorovaikutuksista.