Hyväksymis- ja omistautumisterapiaan perustuva tuettu verkkointerventio hyvinvoinnin edistämiseksi yliopisto-opiskelijoilla: ohjelmaan käytetyn ajan yhteys hoitotulokseen - Sirkiä, Laura; Ahlfors, Eveliina (2016)
Tutkimuksessa tarkasteltiin yliopisto-opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseen tähtäävän tuetun verkko-ohjelman (Opiskelijan Kompassin) käyttöaikaa ja sen yhteyttä hoitotulokseen. Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä tietoa verkko-ohjelman käytöstä ja sen hoitotulokseen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimuksen aineisto on kerätty vuosina 2012- 2013 osana Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen Student Life -tutkimushanketta, joka tutkii opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämistä verkkointervention avulla. Tutkimukseen osallistui 68 iältään 19-32 vuotiasta Jyväskylän yliopiston opiskelijaa. Tutkittavat osallistuivat seitsemän viikon mittaiseen tuettuun hyväksymis- ja omistautumisterapiaan perustuvaan verkkointerventioon, jossa tukihenkilöinä toimivat Jyväskylän yliopiston psykologian opiskelijat. Hoidon vaikuttavuutta seurattiin hyvinvointia, stressiä ja masennusoireita mittaavilla oiremittareilla sekä tietoisuustaitoja ja psykologista joustavuutta mittaavilla prosessimittareilla. Ohjelmaan käytettyä aikaa selvitettiin mittaamalla erikseen verkkosivun parissa ja sen kotitehtäväharjoituksiin käytettyä viikoittaista aikaa. Tulosten mukaan Opiskelijan Kompassin verkkosivun parissa ja sen kotitehtäväharjoitusten tekemiseen käytettiin viikoittain keskimäärin noin 1-1,5 tuntia aikaa ja käyttöaika säilyi varsin tasaisena koko verkkointervention ajan. Tulokset osoittivat, ettei verkko-ohjelmaan käytetty aika ollut suoraan yhteydessä oiremuuttujiin tai psykologiseen joustavuuteen intervention aikana. Ohjelman verkkosivun parissa käytetyn ajan havaittiin kuitenkin olevan yhteydessä hyväksyntään liittyvien tietoisuustaitojen lisääntymiseen ja kotitehtäväharjoitusten tekemiseen käytetyn ajan puolestaan havainnointiin liittyvien tietoisuustaitojen lisääntymiseen. Lisäksi hyväksyntään liittyvien tietoisuustaitojen lisääntymisen havaittiin olevan yhteydessä hyvinvoinnin parantumiseen ja masennusoireiden vähenemiseen ja kuvailu -osataidon lisääntymisen puolestaan hyvinvoinnin parantumiseen, sekä masennusoireiden ja stressin vähenemiseen intervention aikana. Tulosten perusteella voidaan esittää, että erityisesti hyväksyntään liittyviä tietoisuustaitoja edistämällä voidaan vaikuttaa myönteisesti yliopisto-opiskelijoiden hyvinvointiin, ja hyväksyntään liittyviä tietoisuustaitoja voidaan kehittää aktiivisella verkko-ohjelman sivuston käytöllä.