Seksuaaliopetus yläkoulussa ja lisääntymisbiologian oppituntien vaikutus 9. -luokkalaisten seksuaaliterveystietoihin - Räsänen, Jonna (2016)
Seksuaalisuus on moniulotteinen kokonaisuus, ja siihen vaikuttavat muun muassa biologiset, psykologiset, eettiset, sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät. Seksuaalisen kehittymisen ajoittuminen ja tahti vaihtelevat yksilöllisesti, mikä aiheuttaa oman haasteensa seksuaalikasvatukselle. Seksuaalikasvatuksella pyritään lisäämään tietoja, taitoja ja tasa-arvoa sekä vaikuttamaan myönteisesti seksuaaliterveyteen, joka rakentuu turvallisesta, nautinnollisesta ja tyydyttävästä seksielämästä sekä vastuullisesta seksuaalikäyttäytymisestä. Seksuaalikasvatuksen tulisi alkaa heti syntymän jälkeen ja jatkua läpi elämän. Koulussa annettava seksuaaliopetus on tärkeä osa seksuaalikasvatusta. Vuoden 2004 opetussuunnitelman perusteissa yläkoulun seksuaaliopetus sisältyy 7. ja 8. luokan terveystietoon sekä 9. luokan biologiaan, ja sen suunnittelun edellytetään tapahtuvan ainerajat ylittävällä yhteistyöllä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yläasteen biologian seksuaaliopetuksen vaikutusta oppilaiden seksuaaliterveystietoihin. Lisäksi tavoitteena oli kartoittaa yläasteen seksuaaliopetuksen ominaispiirteitä sekä biologian ja terveystiedon opettajien välistä yhteistyötä seksuaaliopetuksessa meneillään olleen opetussuunnitelmauudistuksen valossa. Tutkimus toteutettiin yhdessä keskisuomalaisessa yläkoulussa, jonka kolmea biologian ja yhtä terveystiedon opettajaa haastateltiin, ja haastattelut analysoitiin kvalitatiivisesti. Kahdelle oppilasryhmälle tehtiin seksuaaliterveystietojen mittaus lomakekyselyllä ennen biologian seksuaaliopetusta, ja sama lomakekysely toistettiin oppituntien jälkeen. Saatuja tuloksia analysoitiin kvantitatiivisesti. Tutkimuksen mukaan biologian ja terveystiedon sisällöissä on päällekkäisyyksiä, vaikka painotukset oppiaineiden välillä vaihtelevat ja eräät teemat sisältyvät vain yhteen aineeseen. Opettajat kokivat päällekkäisyyden yksinomaan positiiviseksi asiaksi. Tutkimuksessa kävi ilmi, että biologian ja terveystiedon opettajien yhteistyö seksuaaliopetuksessa on lähestulkoon olematonta. Opettajat arvelivat yhteistyön lisääntyvän uuden opetussuunnitelman myötä. Tässä tutkimuksessa sukupuoli tai seksuaalisuuden aihepiirien sukupuolittuneisuus ei juurikaan heijastunut oppilaiden seksuaaliterveystietoihin tai niiden muutoksiin. Tutkimuksen mukaan biologian oppitunneilla on myönteinen vaikutus yhdeksäsluokkalaisten seksuaaliterveystietoihin erityisesti niissä aihepiireissä, jotka painottuvat vain biologiaan sekä niissä, joita käsitellään sekä biologiassa että terveystiedossa. Vähäisiä muutoksia havaittiin myös oppilaiden arvoissa ja asenteissa biologian oppituntien myötä. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että biologian seksuaaliopetuksella on tärkeä merkitys nuorten seksuaaliterveystietojen kartuttajana.