"Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja": 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet

Koljonen, Eveliina. 2016. ”Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja”. 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet. Kasvatustieteen ja terveystiedon pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteiden laitos. Terveystieteide...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Koljonen, Eveliina
Other Authors: Kasvatustieteiden tiedekunta, Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Education, Faculty of Sport and Health Sciences, Opettajankoulutuslaitos, Terveystieteiden laitos, Department of Teacher Education, Department of Health Sciences, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2016
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/51202
_version_ 1826225771159486464
author Koljonen, Eveliina
author2 Kasvatustieteiden tiedekunta Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Education Faculty of Sport and Health Sciences Opettajankoulutuslaitos Terveystieteiden laitos Department of Teacher Education Department of Health Sciences University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Koljonen, Eveliina Kasvatustieteiden tiedekunta Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Education Faculty of Sport and Health Sciences Opettajankoulutuslaitos Terveystieteiden laitos Department of Teacher Education Department of Health Sciences University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Koljonen, Eveliina Kasvatustieteiden tiedekunta Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Education Faculty of Sport and Health Sciences Opettajankoulutuslaitos Terveystieteiden laitos Department of Teacher Education Department of Health Sciences University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Koljonen, Eveliina
datasource_str_mv jyx
description Koljonen, Eveliina. 2016. ”Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja”. 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet. Kasvatustieteen ja terveystiedon pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteiden laitos. Terveystieteiden laitos. 109 sivua. Tämä tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata yleisesti nuorten ruokatottumuksia sekä vertailla 5. ja 9. luokkalaisten sekä tyttöjen ja poikien välisiä eroja. Lisäksi tutkimus pyrki selvittämään, millaisia asioita nuoret kokevat merkityksellisiksi ruokavalinnoissaan, mitä lähteitä nuoret käyttävät etsiessään tietoa ravitsemuksesta sekä pitävätkö he käyttämiään lähteitä luotettavina. 5. ja 9. luokkalaisten (n=4007) ruokatottumuksia selvitettiin WHO-Koululaistutkimuksen kvantitatiivisen aineiston avulla. Aineisto kerättiin vuonna 2014. Nuorten välisiä eroja tutkittiin ristiintaulukoinnilla ja Khiin neliö-testillä selvitettiin niiden tilastollista merkitsevyyttä. Ruokavalintoja ja tietolähteiden käyttämistä sekä niiden luotettavuuden arviointia selvitettiin kvalitatiivisella aineistolla, joka kerättiin haastattelemalla 5. luokkalaisia tyttöjä (n=4) ja poikia (n=3) sekä 9. luokkalaisia tyttöjä (n=3) ja poikia (n=3). Kvalitatiivinen aineisto analysoitiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia noudattaen. Tutkimuksesta ilmeni, että tytöt söivät yleisemmin hedelmiä ja vihanneksia kuin pojat. Pojat joivat yleisemmin limsoja ja energiajuomia kuin tytöt. Yhdeksäsluokkalaiset söivät harvemmin vanhempien kanssa sekä söivät yleisemmin karkkia ja harvemmin kalaa kuin viidesluokkalaiset. Maku, nälkä ja terveellisyys olivat tärkeimmät tekijät ruokavalinnoissa. Suosituimmat tiedonlähteet olivat omat vanhemmat ja internet. Vanhempia pidettiin pääasiassa luotettavana lähteenä. Televisiota pidettiin luotettavampana lähteenä kuin internetiä, johon suhtauduttiin pääasiassa kriittisesti. Koulun tulisi tehdä enemmän vanhempien kanssa yhteistyötä nuorten ravitsemuskasvatuksessa, koska ruokatottumukset vakiintuvat jo nuorena. Lisäksi tässä tutkimuksessa ilmenneeseen poikien vähäiseen hedelmien ja vihannesten syömiseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota, kuten myös tyttöjen harvempaan aamiaisen syömiseen. Ruokailuhetket pitäisi pyrkiä rauhoittamaan sekä koulussa että kotona, esimerkiksi asettamalla aikarajan, jota ennen pöydästä ei saa nousta. Koulun tulisi kehittää systemaattisesti kaikkia terveyden lukutaidon komponentteja. Näiden komponenttien kehittäminen onnistuu esimerkiksi tutkivaa oppimista noudattavien projektien avulla, jotka myös tukevat oppilaan oppimista muissa oppiaineissa.
first_indexed 2023-03-22T09:57:44Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Kepler-Uotinen, Kaili.", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "V\u00e4limaa, Raili.", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Koljonen, Eveliina", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2016-09-05T15:28:34Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2016-09-05T15:28:34Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2016", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1573490", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/51202", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Koljonen, Eveliina. 2016. \u201dKu talvella ei paista aurinko ni pitt\u00e4\u00e4 syy\u00e4 salaattia ni siit\u00e4 saa vitamiineja\u201d. 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonl\u00e4hteet. Kasvatustieteen ja terveystiedon pro gradu -tutkielma. Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto. Kasvatustieteiden laitos. Terveystieteiden laitos. 109 sivua.\r\n\r\nT\u00e4m\u00e4 tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata yleisesti nuorten ruokatottumuksia sek\u00e4 vertailla 5. ja 9. luokkalaisten sek\u00e4 tytt\u00f6jen ja poikien v\u00e4lisi\u00e4 eroja. Lis\u00e4ksi tutkimus pyrki selvitt\u00e4m\u00e4\u00e4n, millaisia asioita nuoret kokevat merkityksellisiksi ruokavalinnoissaan, mit\u00e4 l\u00e4hteit\u00e4 nuoret k\u00e4ytt\u00e4v\u00e4t etsiess\u00e4\u00e4n tietoa ravitsemuksesta sek\u00e4 pit\u00e4v\u00e4tk\u00f6 he k\u00e4ytt\u00e4mi\u00e4\u00e4n l\u00e4hteit\u00e4 luotettavina.\r\n5. ja 9. luokkalaisten (n=4007) ruokatottumuksia selvitettiin WHO-Koululaistutkimuksen kvantitatiivisen aineiston avulla. Aineisto ker\u00e4ttiin vuonna 2014. Nuorten v\u00e4lisi\u00e4 eroja tutkittiin ristiintaulukoinnilla ja Khiin neli\u00f6-testill\u00e4 selvitettiin niiden tilastollista merkitsevyytt\u00e4. Ruokavalintoja ja tietol\u00e4hteiden k\u00e4ytt\u00e4mist\u00e4 sek\u00e4 niiden luotettavuuden arviointia selvitettiin kvalitatiivisella aineistolla, joka ker\u00e4ttiin haastattelemalla 5. luokkalaisia tytt\u00f6j\u00e4 (n=4) ja poikia (n=3) sek\u00e4 9. luokkalaisia tytt\u00f6j\u00e4 (n=3) ja poikia (n=3). Kvalitatiivinen aineisto analysoitiin teoriaohjaavaa sis\u00e4ll\u00f6nanalyysia noudattaen.\r\nTutkimuksesta ilmeni, ett\u00e4 tyt\u00f6t s\u00f6iv\u00e4t yleisemmin hedelmi\u00e4 ja vihanneksia kuin pojat. Pojat joivat yleisemmin limsoja ja energiajuomia kuin tyt\u00f6t. Yhdeks\u00e4sluokkalaiset s\u00f6iv\u00e4t harvemmin vanhempien kanssa sek\u00e4 s\u00f6iv\u00e4t yleisemmin karkkia ja harvemmin kalaa kuin viidesluokkalaiset. Maku, n\u00e4lk\u00e4 ja terveellisyys olivat t\u00e4rkeimm\u00e4t tekij\u00e4t ruokavalinnoissa. Suosituimmat tiedonl\u00e4hteet olivat omat vanhemmat ja internet. Vanhempia pidettiin p\u00e4\u00e4asiassa luotettavana l\u00e4hteen\u00e4. Televisiota pidettiin luotettavampana l\u00e4hteen\u00e4 kuin interneti\u00e4, johon suhtauduttiin p\u00e4\u00e4asiassa kriittisesti.\r\nKoulun tulisi tehd\u00e4 enemm\u00e4n vanhempien kanssa yhteisty\u00f6t\u00e4 nuorten ravitsemuskasvatuksessa, koska ruokatottumukset vakiintuvat jo nuorena. Lis\u00e4ksi t\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa ilmenneeseen poikien v\u00e4h\u00e4iseen hedelmien ja vihannesten sy\u00f6miseen tulisi kiinnitt\u00e4\u00e4 erityist\u00e4 huomiota, kuten my\u00f6s tytt\u00f6jen harvempaan aamiaisen sy\u00f6miseen. Ruokailuhetket pit\u00e4isi pyrki\u00e4 rauhoittamaan sek\u00e4 koulussa ett\u00e4 kotona, esimerkiksi asettamalla aikarajan, jota ennen p\u00f6yd\u00e4st\u00e4 ei saa nousta. Koulun tulisi kehitt\u00e4\u00e4 systemaattisesti kaikkia terveyden lukutaidon komponentteja. N\u00e4iden komponenttien kehitt\u00e4minen onnistuu esimerkiksi tutkivaa oppimista noudattavien projektien avulla, jotka my\u00f6s tukevat oppilaan oppimista muissa oppiaineissa.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Eveliina Koljonen (evmakolj) on 2016-09-05 15:28:34.044555. Form: Pro gradu -lomake (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake). JyX data: [jyx_publishing-allowed (fi) =True]", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija.group@korppi.jyu.fi) on 2016-09-05T15:28:34Z\r\nNo. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201609053968.pdf: 1973923 bytes, checksum: 7afa2c693258d0bf886974af1c231920 (MD5)\r\nlicense.html: 4922 bytes, checksum: c07dd152d02e3309f3776df1ae6845e2 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2016-09-05T15:28:34Z (GMT). No. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201609053968.pdf: 1973923 bytes, checksum: 7afa2c693258d0bf886974af1c231920 (MD5)\r\nlicense.html: 4922 bytes, checksum: c07dd152d02e3309f3776df1ae6845e2 (MD5)\r\n Previous issue date: 2016", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto (109 sivua)", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "WHO-Koululaistutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "\"Ku talvella ei paista aurinko ni pitt\u00e4\u00e4 syy\u00e4 salaattia ni siit\u00e4 saa vitamiineja\": 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonl\u00e4hteet", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title.alternative", "value": "5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonl\u00e4hteet", "language": null, "element": "title", "qualifier": "alternative", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201609053968", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Kasvatustieteiden tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Education", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Opettajankoulutuslaitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Teacher Education", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Terveystieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Luokanopettajakoulutus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Teacher Education", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.method", "value": "Kvalitatiivinen tutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "method", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2016-09-05T15:28:35Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "103", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "50411", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kouluik\u00e4iset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokatottumukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "tiedonl\u00e4hteet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_51202
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:35Z
main_date 2016-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2016
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/0536a8a4-d3a7-46dd-a810-6b8092ad94f5\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201609053968.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2016
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Koljonen, Eveliina "Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja": 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet WHO-Koululaistutkimus Luokanopettajakoulutus Terveyskasvatus Teacher Education Health Education Kvalitatiivinen tutkimus 103 50411 kouluikäiset ruokatottumukset tiedonlähteet
title "Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja": 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet
title_alt 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet
title_full "Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja": 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet
title_fullStr "Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja": 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet "Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja": 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet
title_full_unstemmed "Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja": 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet "Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja": 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet
title_short "Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja": 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet
title_sort ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja 5 ja 9 luokkalaisten ruokatottumukset ruokavalinnat ja tiedonlähteet
title_txtP "Ku talvella ei paista aurinko ni pittää syyä salaattia ni siitä saa vitamiineja": 5. ja 9. luokkalaisten ruokatottumukset, ruokavalinnat ja tiedonlähteet
topic WHO-Koululaistutkimus Luokanopettajakoulutus Terveyskasvatus Teacher Education Health Education Kvalitatiivinen tutkimus 103 50411 kouluikäiset ruokatottumukset tiedonlähteet
topic_facet 103 50411 Health Education Kvalitatiivinen tutkimus Luokanopettajakoulutus Teacher Education Terveyskasvatus WHO-Koululaistutkimus kouluikäiset ruokatottumukset tiedonlähteet
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/51202 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201609053968
work_keys_str_mv AT koljoneneveliina kutalvellaeipaistaaurinkonipittääsyyäsalaattianisiitäsaavitamiineja5ja9luokkala