Heräte : validoitu riskien arvioinnin prosessimalli organisaation menestyksen tukemiseksi - Kokkomäki, Tuomas; Nortunen, Mika (2016)
Riskien arviointi on osa organisaation kilpailukykyä, jolloin ketterät sekä dynaamiset toimintatavat ovat ratkaisevassa asemassa. Epävarmuus ja toimintaympäristön nopeat muutokset tuovat mukanaan myös mahdollisuuksia. Laadukas riskien arviointi on keino erottua kilpailijoista, varmistaa osaltaan organisaation luotettavuus ja trendien tunnistamisen kautta löytää uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden innovaatioille. Yhä monimutkaistuva maailma luo organisaatiolle tarpeen tehdä tehokkaita toimenpiteitä entistä nopeammin. Organisaatioiden tulee pystyä reagoimaan nopeasti muuttuvan toimintaympäristön asettamiin haasteisiin. Tutkimuksen tavoitteena oli muodostaa tieteellisen tutkimuksen, riskien arviointiin soveltuvien menetelmien, kuten standardien ja tutkimuksen aikana suoritettujen tietoturvajohtajien haastatteluiden perusteella ketterä ja dynaaminen riskien arvioinnin prosessimalli. Muodostetun prosessimallin on tarkoitus auttaa organisaatioita yhtenäistämään riskien arvioinnin prosessia organisaation eri tasoilla ja tuottamaan yhdenmukaista ja vertailukelpoista materiaalia riskien hallitsemiseksi ja tulevan riskien arvioinnin taustamateriaaliksi. Tutkimus toteutettiin kaksivaiheisena laadullisena tutkimuksena, jonka empiirinen materiaali kerättiin yhteensä kuudesta suomalaisesta finanssialan organisaatioista. Muodostettu riskien arvioinnin malli validoitiin esittelemällä se kolmelle turvallisuuden ammattilaisille. Malli tarjoaa mahdollisuuden mahdollisimman monipuoliseen tiedon keräämiseen. Mallin taustalla on ajatus uhkien sekä muiden herätteiden kattavasta tunnistamisesta, riskien arvioinnin nopeuttamisesta, yksinkertaistamisesta ja yhdenmukaistamisesta organisaation strategian mukaisesti. Tieto ja tilannekuva ovat aina jossain määrin puutteellisia. On tärkeää, että riskien arvioinnin prosessi on joustava ja dynaaminen. Malli pyrkii esittämään riskien arvioinnin prosessina, jossa olemassa olevaa tietoa käytetään mahdollisimman tehokkaasti hyväksi ja sitä pyritään aktiivisesti täydentämään prosessin edetessä. Mallin tavoite on pyrkiä mahdollisimman kattavaan tietoon ja tilannekuvaan. Tutkimuksen näkökulma on informaatioteknologian ja tietoturvajohtajan näkökulma, mutta mallin muodostamisessa on pyritty käytettävyyteen myös muilla toimialoilla.