Viidesluokkalaisten ravitsemus-, liikunta- ja unitottumukset - Vallivaara, Peter (2016)
Tämän tutkimuksen kohteena olivat viidesluokkalaisten alakoululaisten ravitsemus-, liikunta- sekä unitottumukset. Halusin tietää millaisia ruokatottumuksia viidesluokkalaisilla on. Liikunnan osalta tarkasteltiin liikkuvatko lapset mielestään tarpeeksi, ja mitä liikuntalajeja he harrastavat ja unensaannin osalta, kokevatko viidesluokkalaiset nukkuvansa riittävästi sekä mihin aikaan he yleensä menevät nukkumaan. Tutkimuksen aineisto kerättiin Jyväskylässä sijaitsevalta alakoululta lukuvuoden 2015 aikana. Tutkimukseen osallistujina oli 91 viidennen luokan oppilasta. Aineiston keräämiseen käytettiin kirjoitelmaa, jossa oppilaita pyydettiin kirjoittamaan ruokailua, liikuntaa ja nukkumista koskevista tottumuksistaan. Taustatietoina lapsilta kysyttiin perherakennetta sekä sisarusten määrää. Aineisto analysoitiin käyttämällä sisällönanalyysia ja kvantifiointia. Tutkimus edustaa lähtökohdiltaan lapsuustutkimusta, jossa pyritään tavoittamaan lasten omia, subjektiivisia näkemyksiä. Kirjoitelmien mukaan viidesluokkalaiset suosivat erilaisia liharuokia, sekä juomana maitoa. Merkittävä enemmistö lapsista kertoi syövänsä mielestään terveellisesti. Suosituin epäterveellisenä pidetty ravinto oli limsa. Päivällä monet söivät kouluruoan. Hedelmiä, vihanneksia ja marjoja mainitsivat syövänsä vain muutamat vastaajista. Mieluisimpia sekä harrastetuimpia liikuntalajeja olivat poikien osalta jalkapallo ja tyttöjen osalta tanssi. Viidesluokkalaiset kertoivat nukkuvansa sekä liikkuvansa omasta mielestään riittävästi. Viikonloppuisin nukkumaanmenoajat olivat hieman arkea myöhäisempiä, ja niissä esiintyi enemmän vaihtelua. Kullakin osa-alueella oli pieni osuus lapsia, joiden vastaukset kertoivat puutteista ravinnon terveellisyydessä sekä liikunnan ja unen riittävyydessä.