Hiljaisten hetkien funktioita vaikeassa pariterapiaistunnossa - Karsikas-Järvinen, Anne; Timonen, Mika (2016)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tuoda kuvailevaa tietoa hiljaisten hetkien merkityksistä ja funktioista vaikeassa pariterapiaistunnossa. Monimenetelmäinen tutkimuksemme yhdisti terapiaistunnon elementtejä usealta tasolta; näkyvä vuorovaikutus ja siihen liittyvät hiljaiset hetket, emootioiden virittymisestä kertovat autonomisen hermoston reaktiot (ihon sähkönjohtavuus ja hengitys) autenttisessa terapiatilanteessa sekä jälkihaastattelujen kommentit ja terapiaistunnon arviointilomakkeet. Tunnistimme istunnosta kuusi hiljaisten hetkien luokkaa: 1) vetäytyminen, 2) pohdintatauko, 3) uuden suunnan tai lähestymistavan hakeminen, 4) informaation kerääminen ja asioiden syy-seuraussuhteiden selventäminen, 5) haastaminen tai paineen luominen toiselle henkilölle, sekä 6) voimakkaan tunneilmaisun haltuunotto. Autonomisen hermoston mittauksissa emootioiden nopeasta virittymisestä kertovat ihon sähkönjohtavuuden piikit sijoittuivat pääosin keskustelun yhteyteen, eivät hiljaisiin hetkiin. Hengityksestä oli löydettävissä kolmenlaisia yhteyksiä hiljaisten hetkien luokkiin. 1) Informaation keräämiseen ja asioiden syy-seuraussuhteiden selventämiseen, sekä uuden suunnan tai lähestymistavan hakemiseen liittyvissä luokissa terapeuttien hengityksessä nähtiin epäsäännöllisyyttä, joka kertoi heidän roolinsa ja vastuunsa korostumisesta allianssin ylläpitämiseksi. 2) Vetäytyminen -luokkaan liittyvä tasainen hengitys kertoi asiakkaiden tavasta vältellä vaikeiden asioiden käsittelyä. 3) Haastaminen tai paineen luominen toiselle henkilölle sekä voimakkaan tunneilmaisun haltuunottoon liittyvissä hiljaisten hetkien luokissa tunne tarttui kaikkiin henkilöihin.