Big data ja analytiikka terveydenhuollossa - Sutinen, Mika (2016)
Elämme datakeskeisessä maailmassa, jossa uutta digitaalista sisältöä syntyy jo muutamissa sekunneissa uskomattomia määriä. Yritykset ja organisaatiot pyrkivät analysoimaan tätä massiivista, monimuotoista ja nopeasti kasvavaa Big Dataa toimiakseen paremmin ja tehokkaammin sekä saadakseen parempaa ymmärrystä omasta toiminnastaan. Big Data ja analytiikka ovat aihe, jota on tutkittu laajasti myös terveydenhuollon näkökulmasta. Terveydenhuolto on yksi toimialoista, joka voi hyötyä Big Datasta ja siihen kohdistuvasta analytiikasta huomattavasti. Tässä tutkielmassa kysytään kuinka analytiikka on kehittynyt ja mihin suuntaan se on kehittymässä. Kysymykseen vastataan tutustumalla liiketoimintatiedon hallinnan ja analytiikan historiaan ja kehitykseen sekä teknologioihin, jotka mahdollistavat Big Data -analytiikan. Tutkielman toisena kysymyksenä on kuinka analytiikkaa voidaan hyödyntää terveydenhuollossa. Tähän vastataan esittelemällä erilaisia analyyttisia ratkaisuja, joita terveydenhuollot organisaatiot maailmalla ovat toteuttaneet. Tämän lisäksi tutkielmassa tehdään lyhyt katsaus siihen millaisia analytiikkaan pohjautuvia ratkaisuja olisi mahdollista toteuttaa Suomessa. Tutkielmassa todetaan analytiikan kehityksen painottuvan Big Datan analytiikkaan ja terveydenhuollon toimialalla olevan lukuisia eri mahdollisuuksia analytiikan käyttöön. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena käyttäen pääsääntöisesti luotettavaksi todettuja tieteellisiä julkaisuja. Joissain tapauksissa viitataan myös kaupallisten yritysten tuottamiin teknisiin kuvauksiin (white paper) ja organisaatioiden tai yritysten verkkosivuihin. Näitä viittauksia käytetään kuitenkin vain lisätietojen saamista varten spesifeistä aiheista, ei varsinaisina tieteellisen tutkimuksen lähteinä.