Pilvipalveluiden käyttö pienissä ja keskisuurissa yrityksissä - Raatikainen, Pasi (2016)
Pk-yritykset rakentavat koko yritysmaailman keskiön ja ovat suurin työllistäjä. Pk-yritysten on kuitenkin huomattavasti vaikeampaa hankia resursseja kuin suurten yritysten, ja siksi pilvipalvelut tarjoavat niille ennen saavuttamattomia ICT-teknologian mahdollisuuksia. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan pilvipalveluiden tarjoamia hyötyjä pienten ja keskisuurten yritysten liiketoiminnalle. Erityisesti tutkitaan sitä, millä tavalla pilvipalvelut hyödyttävät pkyritysten liiketoimintaa. Hyötyjen lisäksi selvitetään pilvipalveluiden käytöstä nousevia ongelmia pk-yrityksen liiketoiminnalle. Lisäksi tutkielmassa selvitetään pilvipalveluiden käyttöä sekä yleensä että erityisesti pk-yritysten keskuudessa. Myös pyritään selvittämän mitkä ovat merkittävimmät esteet pilvipalveluiden laajenemiselle. Suurimmiksi hyödyiksi pk-yrityksille nousevat kustannussäästöt, ja mahdollisuus päästä käsiksi samankaltaisiin ohjelmistoihin kuin suuret yritykset. Suurimpia ongelmia pilvipalveluista pk-yrityksille ovat tietoturva, luotettavuus sekä heikko yhteentoimivuus eri järjestelmien kesken. Eniten pilvipalveluita käyttävät suuret informaatioteknologiaan sekä viestintään erikoistuneet yritykset. Eniten pk-yritysten pilvipalveluiden käyttöä rajoittaa se, että yritysjohto ei tunne riittävästi pilvipalveluita ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena.