"Old ladies - they got a way of coming back and biting you in the ass" : the female character construction in Sons of Anarchy - Siltala, Laura (2016)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli tutkia naispuolisten hahmojen rakentumista amerikkalaisessa Sons of Anarchy –televisiosarjassa. Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen kalifornialaiseen pikkukaupunkiin, jossa toimii lainsuojaton moottoripyöräkerho. Aineistona käytettiin sarjan neljää ensimmäistä tuotantokautta (2008-2011) keskittyen dialogeihin, joissa kaksi keskeisintä naishahmoa olivat joko osallisina tai puheenaiheina. Toinen keskeisimmistä naishahmoista oli sarjan päähenkilön äiti, Gemma, ja toinen päähenkilön naisystävä, Tara. Tutkimuksessa huomioitiin kuusi eri näkökulmaa hahmon rakentumiseen Pearsonin (2007) esittelemän mallin mukaan, joita olivat: 1) psykologiset piirteet ja tavat, 2) fyysiset piirteet ja ulkonäkö, 3) kielenkäyttö, 4) suhteet muiden hahmojen kanssa, 5) ympäristö sekä 6) biografia. Observoinnin lisäksi käytin korpuslingvistiikan metodologiaa selvittäessäni tyypillisiä puhemalleja hahmoille sekä selvittäessäni tärkeimpiä muita hahmoja, joiden kanssa tutkimuskohdehahmot olivat eniten tekemisissä. Osoittautui, että keskeiset naishahmot rakentuivat monista eri osasista, kuten äitiys ja ammatillisuus. Lisäksi hahmot rakentuivat jatkuvasti uudelleen vuorovaikutuksessa muiden hahmojen kanssa. Erityisesti Taran hahmo muuttui ja kehittyi neljän tuotantokauden aikana niin ulkoisesti kuin käytöksen ja kielenkäytönkin osalta, siinä missä Gemman hahmo pysyi aika pitkälti samana, mutta syventyi. Sukupuoliroolit moottoripyöräkerhossa olivat nykyamerikkalaisia konservatiivisemmat, sillä naisten odotettiin tottelevan miehiä kaikissa tilanteissa. Lisäksi miehillä oli enemmän seksuaalista vapautta, sillä moottoripyöräkerhon moraalikoodin mukaan oli täysin hyväksyttävää miehille harrastaa parisuhteensa ulkopuolista seksiä, niin kauan kun parisuhteen toinen osapuoli ei tästä saanut tietää. Naisilla moista oikeutta ei ollut. Kuitenkin naishahmoilla oli valtaa miehin manipulaation ja vakuuttavan puheen kautta.