Taloushallinto suomalaisissa urheiluseuroissa : kyselytutkimus seurojen puheenjohtajille - Pakarinen, Olli (2016)
Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata taloushallinnon nykytilaa suomalaisissa yhdistysmuotoisissa urheiluseuroissa. Eroavuuksille taloushallinnon käytännöissä haetaan selityksiä urheiluseurojen taustamuuttujista. Seurojen hallitusten puheenjohtajille suunnattuun kyselytutkimukseen valittiin satunnaisotannalla suomalaisia urheiluseuroja, joiden pääasiallinen urheilulaji on jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo tai salibandy. Keskeisenä teoreettisena viitekehyksenä tutkimuksessa määritellään urheiluseura yhdistyksenä sekä yhdistyksen taloushallinto. Urheiluseurojen määrästä ja yhteiskunnallisesta merkityksestä huolimatta niiden tutkimus on ollut varsin vähäistä. Kuten muissakin voittoa tavoittelemattomissa organisaatioissa, myös urheiluseuran toiminta perustuu rajallisiin resursseihin, joiden avulla tavoitellaan mahdollisimman hyvää tuloksellisuutta. Myös urheiluseuroissa tarvitaan tehokasta talousjohtamista, ja siksi voidaankin ajatella, että hyvin hoidettu talous on yksi urheiluseuran menestyksen keskeinen edellytys. Tutkimuksen yleishavaintona oli, että taloushallinnon tila arvioidaan urheiluseuroissa hyväksi. Suurimpia puutteita koetaan olevan sisäisen laskentatoimen toiminnoissa. Taloushallinnon ulkoistaminen ja sähköiset taloushallinnon palvelut olivat suosittuja toimintamalleja seurojen toiminnassa. Taustamuuttujien vaikutus tuloksiin oli vähäistä. Seuran sijainnilla tai urheilulajilla ei ollut merkitystä tuloksiin. Seuran jäsenmäärä ja toiminnassa olevien muiden lajien määrä olivat merkityksellisempiä. Myös taloushallinnon ulkoistaminen sekä sähköisten taloushallinnon palvelujen käyttäminen vaikutti kokemuksiin varsinkin taloushallinnon nykytilasta.