Koirarotuja tunnistavan mobiilisovelluksen suunnittelu ja kiinnostavuus -tutkimus - Kärkkäinen, Sonja (2016)
Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin ihmisten kiinnostusta konenäkömenetelmällä koirarotuja tunnistavaan mobiilisovellukseen sekä millaisia ominaisuuksia ihmiset haluavat tältä sovellukselta. Konenäkömenetelmiä, joilla voi tunnistaa koirarotuja, on tutkittu vasta kuudessa aiemmassa tutkimuksessa. Ainoastaan yhdellä mobiilisovelluksella on mahdollista tunnistaa koirarotuja, mutta sen toiminta perustuu hakukonelogiikkaan. Ihmisten kiinnostusta konenäkömenetelmällä tehtävään koirarotujen tunnistamiseen, heidän mielipiteitään siitä sekä millaisia ominaisuuksia mobiilisovelluksessa tulisi olla, selvitettiin survey-tutkimuksen kyselylomakkeella Facebookissa. Saatua määrällistä aineistoa analysoitiin tilastollisten menetelmien avulla. Avoimien kysymyksien vastauksia analysoitiin esimerkiksi ryhmittelemällä tietoja. Tutkimuksen tulosten pohjalta on tarkoituksena alkaa suunnitella koirarotuja tunnistavaa sovellusta ja selvittää siihen tarvittavia asioita esimerkiksi toiminnallisuuden ja käytettävyyden osalta. Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä kolme mobiilikäyttöjärjestelmää ovat parhaiten menestyneet markkinoilla, ja mikä niistä olisi paras suunniteltavalle sovellukselle. Survey-tutkimuksen avulla saatiin kuusi ominaisuutta, joita vastaajat pitivät tärkeinä suunniteltavalle mobiilisovellukselle. Nämä olivat: maksuttomuus, helppokäyttöisyys, rotutiedot, oikea totuudenmukainen tieto, muu koiriin liittyvä tieto ja toimivuus sekä ryhmittymä, joka ei tiennyt tai ei kokenut kiinnostavana suunniteltavaa koirasovellusta. Tutkimuksen perusteella ihmiset ovat kiinnostuneita sovelluksesta, jolla on mahdollista tunnistaa koirarotuja. Vertailemalla kuutta eri konenäkömenetelmää huomataan, että alueellisten maamerkkien avulla tehtävä koirarotujen tunnistus lisäkysymysten avulla on paras mahdollinen menetelmä niistä. Survey-tutkimuksen avulla sekä tutkimalla esimerkiksi tieteellisiä artikkeleita saatiin kokonaiskäsitystä siitä, millaisia asioita on otettava huomioon suunniteltaessa mobiilisovellusta, jolla tunnistetaan koirarotuja konenäkömenetelmällä.