New off-line ion source infrastructure at IGISOL - Vilén, Markus (2016)
Uusi off-line ionilähdeasema on otettu käyttöön IGISOL-laitteistolla Jyväskylän yliopistossa. Tämä opinnäytetyö esittää kyseiseen laitteistoon ja ohjelmistoon liittyvät tekniset yksityiskohdat. Käyttöön otettu järjestelmä sisältää uuden suihkulinjan, uuden glow discharge -tyyppisen ionilähteen sekä ohjausjärjestelmän näille molemmille. Laitteistolla tuotetun hiukkassuihkun massahajotelma paljasti suihkun sisältävän katodimateriaalia odotetusti. Kuitenkin tämän materiaalin määrä oli toivottua pienempi. Työssä esitetään ratkaisuehdotuksia tilanteen parantamiseksi. Suihkulinja todettiin toimivaksi niin suurilta osin kuin tähänastiset testaamismahdollisuudet sallivat todeta. EPICS ohjelmistopakettiin perustuvan ohjausjärjestelmä todettiin täysin toiminnalliseksi.