Kemikaalien ympäristökohtalon mallintaminen - Nurmi, Tuomas (2016)
Ympäristö ja ihmiset altistuvat suurelle määrälle erilaisia antropogeenisia haitta-aineita. Vaikka useiden ongelmallisten kemikaalien vaikutuksia on jo onnistuttu rajaamaan, uusia riskitekijöitä ilmenee tekniikan ja seurantamenetelmien kehittyessä. Suorien mittausten lisäksi ympäristön haitta-ainepitoisuuksia voidaan selvittää laskennallisesti mallintamalla. Mallinnus on lähtökohtaisesti nopea menetelmä ja mahdollistaa parhaimmillaan suurtenkin aineistojen läpikäynnin hyvin vähäisellä vaivalla. Toisaalta tulevaisuutta ja vielä toteutumattomia tilanteita voidaan arvioida ainoastaan laskennallisesti. Mackayn fugasiteettiperiaatteeseen pohjautuvat jakaumamallit ovat yleisesti käytetty ympäristökohtalomallityyppi. FATEMOD on eräs tällainen malli, joka on kehitetty varsinkin Suomen olosuhteisiin.