Authorized authentication evaluation framework for constrained environments - Poikolainen, Janne (2016)
Internetin kasvu ei perustu tällä hetkellä vain uusien solmujen määrään, vaan Internet on levittäytymässä aivan uusille alueille. Viimeaikoina erilaiset tavat kerätä tietoa ja ohjata laitteita uusin tavoin ovat yleistyneet esimerkiksi teollisuudessa, kaupunkiympäristöjen melun ja saasteiden seurannassa. Lisäksi käsitteet älykoti tai -kaupunki alkavat olla yleisesti tunnettuja. Nykyinen kasvu näiden teknologioiden käytössä perustuu pitkälti laitteiden koon pienenemiseen ja hintojen laskuun. Jotta Esineiden Internet pystyy kasvamaan merkittävällä tavalla, laitteiden fyysisten kokojen ja hintojen tulisi pysyä matalalla tasolla tai laskea edelleen. Pieni koko ja hinta tarkoittaa kuitenkin usein rajoituksia laitteiden ominaisuuksille. Vaihtoehtoina tuleekin luultavasti aina olemaan rajoittuneempien laitteiden laajempi käyttö tai kyvykkäämpien laitteiden kapeampi käyttöönotto. Langattomat yhteydet ovat usein edullisin tapa toteuttaa verkkoominaisuuksia erilaisille laitteille. Tästä syystä langattomia sensoriverkkoja on käytetty teollisuudessa jo pidemmän aikaa. Samat verkkoteknologiat sopivat myös käytettäväksi Esineiden Internetin laitteille. Suuri osa nykyisistä langattomista sensoriverkoista käyttää kuitenkin kaupallisia verkkostandardeja, jotka eivät ole yhteensopivia Internet teknologioiden kanssa. Tästä syystä tämän tyyppisillä järjestelmillä ei saavuteta päästä-päähän yhteyttä Internetissä ja rajoitetussa ympäristössä sijaitsevien laitteiden välille. Tämä tarkoittaa myös sitä, että viestinnän turvaamista ei voida toteuttaa päästä-päähän, vaan viestit puretaan ja suojataan uudelleen, kun ne poistuvat tai tulevat rajoitettuun verkkoon. Ratkaisuiksi näihin yhteensopivuus ongelmiin on kehitetty IP-pohjaisia protokollia, jotka ovat tarpeeksi kevyitä rajoitetuille laitteille. Yhteyden luomiseen kahden rajoitetun laitteen välille dynaamisesti standardoitua ratkaisua ei kuitenkaan vielä ole. Dynaaminen ratkaisu rajoitettujen laitteden välisen liikenteen turvaamiseen tekisi järjestelmistä entistä paremmin integroitavia ja helpommin ylläpidettäviä. Tämä tutkielma käsitteleekin juuri niitä ongelmia, jotka tulisi ratkaista, jotta rajoitettujen laitteiden dynaamiseen autorisointiin voitaisiin löytää yleisesti hyväksytty menetelmä. Tutkielman artefakti on arviointikehys, joka tunnistaa laitteiden rajoitteet ja turvallisuustavoitteet tällaiselle ratkaisulle.