Oivaltamisen hetket pariterapia-asiakkaiden jälkihaastatteluissa - Huhtamäki, Henriikka; Lehtinen, Rita (2016)
Monimenetelmäinen tutkimuksemme tarkasteli oivaltamisen hetkiä jälkihaastatteluissa kolmessa tasossa: oivaltamisen laadullisten sisältöjen ja henkilökohtaisen ymmärryksen kasvun näkökulmasta, laajemmin osana asiakkaan psyykkisen voinnin kokemusta sekä kehon fysiologisen virittymisen tasolla. Tutkimuksen tarkoituksena oli aineistolähtöisen tarkastelun avulla selvittää, millaisia oivalluksia pariterapiassa käyvät asiakkaat tekevät ja miten nämä oivalluksen heräävät jälkihaastatteluissa, joissa he näkevät videoituja otteita terapiaistunnoistaan. Lisäksi tarkastelimme, millaisia yhteyksiä oivallusten määrän ja terapiaistunnoissa itsearvioidun psyykkisen voinnin muutoksessa voidaan havaita. Sydämen sykevälivaihtelua mittaamalla päämääränä oli selvittää, liittyykö oivaltamisen hetkiin tai niiden sisältöihin sympaattisen ja parasympaattisen hermoston virittymistä, joka viittaisi stressiin tai rentoutumiseen. Muodostimme aineistostamme neljä asiakkaiden tekemien oivallusten sisältöä kuvaavaa luokkaa, jotka olivat 1) Minäkuvaan ja itsensä ymmärtämiseen liittyvät oivallukset, 2) Tunteiden kokemiseen ja ilmaisemiseen liittyvät oivallukset, 3) Puolison havainnointiin liittyvät oivallukset ja 4) Ristiriidan havaitsemista omassa vuorovaikutuksessa koskevat oivallukset. Oivallukset heräsivät asiakkailla joko haastattelijan esittämän kysymyksen tai asiakkaan videon katsomisesta seuranneen kommentoinnin tai reaktion perusteella. Tarkastellessa muutosarviointiasteikolla mitattua psyykkisen voinnin muutosta terapiaistunnoissa eniten jälkihaastattelussa oivalluksia tehneiden asiakkaiden vointi saattoi heikentyä luotettavasti ensimmäisen jälkihaastattelun jälkeen, mutta parantui luotettavasti koko terapiaprosessin aikana. Vähemmän oivaltaneilta ja oivalluksia tekemättömiltä löytyi muutosta molempiin suuntiin. Sympaattisen ja parasympaattisen hermoston tarkastelussa noin puolessa oivalluksen hetkeen liittyvistä ajanjaksoista havaittiin tilastollisesti merkitseviä muutoksia sydämen sykevälivaihtelussa. Tuloksemme osoittivat, että oivalluksiin liittyi useammin fysiologista stressiä, mutta niihin saattoi liittyä myös fysiologista rentoutumista. Oivallusten sisällöistä sekä sympaattisen ja parasympaattisen hermoston aktivoitumisesta oli löydettävissä joitain yhteneväisyyksiä. Tutkimuksemme tulokset oivaltamisen hetkiin liittyvästä psyykkisen voinnin muutoksesta ja sympaattisen ja parasympaattisen hermoston aktivaatiosta olivat suuntaa antavia. Tämä tutkimus tarjosi tietoa siitä, millaisia mahdollisuuksia jälkihaastattelut antavat oivallusten tekemiseen osana pariterapiaprosessia, miten jälkihaastatteluissa tapahtuva oivaltaminen saattaa liittyä terapiaprosessin etenemiseen sekä miten oivaltaminen näkyy sympaattisen ja parasympaattisen hermoston toiminnassa. Tulosten perusteella voimme suositella pohtimaan jälkihaastattelujen hyödyntämistä osana kliinistä käytännön työskentelyä.