The role of big data in Finnish companies and the implications of big data on management accounting - Kuurila, Jemmi (2016)
Yrityksillä on valtavat määrät dataa, josta saadaan analytiikan avulla arvokasta informaatiota, jota yritykset käyttävät päätöksenteon tukena. Tässä tutkielmassa tutkitaan miten laajasti suomalaiset yritykset hyödyntävät big datasta saatavaa informaatiota. Kiinnostavaa on tietää miten kauan dataa on hyödynnetty, mitä käyttöönottoon liittyy ja miten merkittävänä big dataa pidetään. Lisäksi tutkitaan big datan vaikutusta johdon laskentatoimeen. Tutkimus on kvalitatiivinen, mutta siinä on myös kvantitatiivinen osuus. Metodi on tapaustutkimus. Aineisto koostuu kyselytutkimuksesta ja viidestä haastattelusta. Osa suomalaisista yrityksistä on hyvin alkuvaiheessa datan hyödyntämisessä, osa on jo pidemmällä. Osa yrityksistä on suunnitteluvaiheessa ja osa ei hyödynnä dataa lainkaan. Tämä tutkimus osoittaa, että yritykset eivät ole hyödyntäneet dataa vielä kovin kauaa, sen painoarvo on huomattu monien yritysten kohdalla vasta viime vuosina. Dataa hyödynnetään sekä operatiivisella tasolla että johdon ja strategisten päätösten tukena. Asiakaslähtöiset yritykset, jotka ovat suoraan kuluttajien kanssa tekemisissä hyödyntävät big datasta saatavaa informaatiota eniten, sillä heillä on usein paljon dataa saatavilla. Yritykset hyödyntävät sitä eri tavoin, riippuen toimialasta ja tavoitteista. Merkittäviä osa-alueita ovat ennustaminen, strateginen kontrolli, toiminnan tehostaminen ja monitorointi sekä budjetointi. Myynti, markkinointi ja asiakashallinta ovat myös merkittäviä osa-alueita. Big datan merkitys on kasvanut vauhdilla viimeisen vuoden aikana. Nykytilanteessa tukeudutaan usein eniten perinteiseen laskentainformaatioon, mutta lähitulevaisuudessa datasta saatavan ja ei-rahamääräisen tiedon merkitys korostuvat yritysten jokaisella osa-alueella. Talousjohtajien työnkuvasta tulee IT-painotteisempi ja työtehtävät tulevat sisältämään myös analytiikkaa. On tärkeää, että koko organisaatio toimii datalähtöisesti. Osaamisvaatimuksena on liiketoimintaprosessien ymmärtäminen käytännössä sekä kyky tulkita tuloksia ja tehdä päätöksiä niihin pohjautuen.