Lukusilta.fi-sivuston käytettävyystestaus kognitiivista läpikäyntiä ja ääneen ajattelua hyödyntäen - Tuominen, Antti (2016)
Tekstien ymmärtäminen ja lukemissujuvuus ovat elintärkeitä taitoja nyky-maailmassa ja sujuva lukeminen myös helpottaa myös vaikeampiselkoisten tekstien luke-mista. Lukemissujuvuuden kehityksessä vanhemmilla ja heidän tuellaan on tärkeä osa. Tässä tutkielmassa suoritetaan käyttäjien kanssa tehtävä, kognitiivista läpikäyntiä ja ääneen ajattelua hyödyntävä käytettävyystestaus sivustolle, joka on suunniteltu tuomaan tietoutta juuri lukemisen ongelmien kanssa kamppailevien lasten vanhemmille. Koska lukemissuju-vuus on perinnöllistä, on tärkeää että sivusto on käyttäjäryhmälleen mahdollisimman käyt-täjäystävällinen. Käyttäjien kanssa tehdyt testit videoitiin ja analysoitiin käytettävyyson-gelmien löytämiseksi. Sivusto on suunniteltu myös sitä seikkaa silmälläpitäen, että usein nämä vaikeudet lukemisessa ja sen sujuvuudessa ovat perinnöllisiä, joten tieto on pyritty esittämään hieman pitempiä tekstikappaleita helpommassa ja lähestyttävämmässä muodos-sa.