Masennuksen hoidon tehokkuutta välittävät mekanismit lyhyessä verkkomuotoisessa hyväksymis- ja omistautumisterapiassa - Finnholm, Amanda (2016)
Eriasteinen depressio on yksi merkittävimmistä mielenterveysongelmista yhteiskunnassamme. Koska kaikilla ei ole mahdollisuutta saada hyvää hoitoa perinteisessä terapiaistunnossa, on terapiaa ryhdytty tarjoamaan myös esimerkiksi verkkointerventioiden muodossa. Kasvokkaisesta hyväksymis- ja omistautumisterapiasta (HOT/ACT) on olemassa myös verkkomuotoisia terapiavariaatioita (iACT). Nämä verkkointerventiot on todettu lähes yhtä tehokkaiksi kuin perinteiset kasvokkaiset terapiaistunnot, erityisesti minimaalisen tuen kanssa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on antaa lisätietoa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella tutkituista hyväksymisja omistautumisterapiaan pohjautuvista verkkointerventioista ja selventää erityisesti sitä, mitkä mekanismit ja prosessit intervention aikana välittävät positiivista muutosta masennuksen hoidossa. Tässä tutkimuksessa on yhdistetty kaksi koeasetelmaa, joiden tuloksia on verrattu keskenään sekä tarkasteltu yhdessä että erikseen. Tutkimuksessamme on mukana kaikkiaan 38 henkilöä. Tutkimuksemme tukee kansainvälisten tutkimusten tuloksia, joiden mukaan merkittävin muutosta välittävä prosessi iACT intervention aikana on psykologinen joustavuus. Tutkimustuloksemme antavat kuitenkin uutta tietoa siitä, että psykologista joustavuuttakin merkittävämpi muutosta selittävä tekijä masennuksessa on ajatusten uskottavuus. Aiheeseen liittyvissä jatkotutkimuksissa AAQ-II prosessimittarin (psykologinen joustavuus) rinnalla voitaisiin pitää silmällä erityisesti ATQ-B prosessimittarin (ajatusten uskottavuus) käyttäytymistä.