Organisaatiomuutoskeskustelu suomalaisten talouslehtien sivuilla - Sillanpää, Piia (2016)
Muutoksen hyväksyminen on organisaatioiden selviytymisen kannalta hyvin tärkeää erityisesti nykyaikana, sillä muutos on tullut pysyväksi osaksi organisaatioiden arki-päivää. Tämän tutkielman tavoitteena on käsitteellistää muutos, jotta muutoksesta voidaan luoda eheä ja yhtenäinen kokonaisuus. Tutkielma koostuu muutoksen, muutosjohtamisen ja muutosviestinnän tarkastelusta laadullisen sisällönanalyysin kautta. Tutkielmassa on rakennettu teoreettinen viitekehys muutokselle Harvardin yliopiston professorin, John Kotterin, kahdeksan vaiheisen suunnitellun muutoksen teoriaan pohjautuen. Teoreettisen viitekehyksen sopivuutta nykyaikana vallitsevaan muutoskeskusteluun on analysoitu suomalaisten talouslehtien www-sivuilla vuosina 2012-2016 ilmestyneiden artikkeleiden avulla. Aineiston avulla on haluttu löytää ymmärrystä, millaista muutoskeskustelua nykyinen suomalainen talouslehdistö on rakentanut muutoksesta. Tutkimuksessa huomattiin, että muutos mielletään suomalaisessa talouslehdistössä rakennetussa keskustelussa edelleenkin vaiheittaisena prosessina, mutta muutoskeskustelussa korostuvat erinäiset teemat. Aineistossa esille nousseet muutoskeskustelussa vallitsevat aiheet ovat teemoiteltu ja aineistoissa esiintyneitä teemoja käsitellään tulososiossa. Nykyisessä talouslehdistössä rakennetussa muutoskeskustelussa vallitsee ajatus muutoksen näkymisestä jatkuvana. Organisaation on luotava muutoksen kulttuuri osaksi organisaatiokulttuuriaan, jotta organisaatio pysyy ketteränä ja pystyy vastaamaan muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin. Myös viestinnän tärkeys muutoksessa korostuu, sillä digitalisoituminen on mahdollistanut uudet viestinnänkanavat, joiden kautta johtajat johtavat organisaatiota. Informatiivisen viestinnän avulla organisaatio pystyy myös ehkäisemään muutosvastarintaa ja istuttamaan uudet ajatusmallit ja toimintatavat osaksi organisaationsa käytänteitä.