Teknostressi ja sitä lieventävät mekanismit - Sollo, Julia (2016)
Teknologia on muuttanut ratkaisevalla tavalla ihmisten työntekoa ja oppimista. Laitteistojen ja ohjelmistojen jatkuvan kehityksen tarkoituksena on ollut tehdä elämästä ja arjesta helpompaa, mutta se on tuonut mukanaan myös ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Ihmisten pyrkimykset selvitä tämän jatkuvasti kehittyvän tek- nologian mukana ovat aiheuttaneet teknostressiä, jolla tarkoitetaan suoraan tai epäsuoraan teknologian käytöstä johtuvia negatiivista vaikutuksia yksilöön. Teknostressin tiedetään aiheuttavan sekä psykologista, fyysistä että käyttäyty- misellistä kuormitusta. Tieto- ja viestintäteknologia on siis muuttanut työnteon kaavoja ja tuonut mukanaan uusia vaatimuksia. Työympäristössä teknostressil- lä on vaikutusta esimerkiksi tuottavuuteen ja organisaatioon sitoutumiseen. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin teknostressin aiheuttajia ja seurauksia, sekä esi- teltiin keinoja, joilla sitä voidaan vähentää ja estää. Organisaatioiden keinoja ovat lieventävät mekanismit, kun taas yksilö käyttää erilaisia strategioita selviy- tyäkseen teknostressistä. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja se on jaettu neljään osaan: johdantoon, kahteen käsittelylukuun sekä yhteenvetoon ja johtopäätöksiin. Keskeisimpänä tuloksena todettiin, että teknostressi on moni- muotoinen ja ajankohtainen ilmiö, jota tulee tarkastella kuormitusta aiheuttavi- en tekijöiden ja niitä estävien mekanismien kautta. Nykypäivänä teknologialla on korvaamaton rooli ihmisten elämässä, joten sen voidaan ajatella vaikuttavan jollain tasolla jokaiseen yksilöön. Tästä syystä teknostressin lieventäminen eri- tyisesti organisaatioissa on hyvin tärkeää. On myös tärkeää tunnistaa keinoja, joilla yksilö voi vaikuttaa omaan stressikokemukseensa.