Taloton taidemuseo : Lahden museo- ja taidelautakunnan taidemuseorakennusta käsittelevät puheenvuorot 1950-1982 - Korhonen, Susanna (2016)
Lahden taidemuseo perustettiin Viipurin taidemuseosta saatujen teosten ympärille vuonna 1950. Taidemuseo sijoitettiin väliaikaisesti teknillisen virastotalon kuudenteen kerrokseen. Kaupunkiin oli suunnitteilla kulttuurilaitosten yhteisrakennus, jonka yhteyteen myös taidemuseo ajateltiin sijoittaa. Yhteishanke jäi toteutumatta ja taidemuseon väliaikaiseksi tarkoitetusta sijainnista tulikin pitkäaikainen. Useat toimijat ovat ponnistelleet taidemuseon tilarealiteettien parantamiseksi. Lahden taidemuseorakennushanke on paikallisessa kontekstissa poikkeuksellisen pitkäaikainen ratkaisematon kulttuuripoliittinen hanke. Taidemuseon pysyväluontoinen tilaratkaisu on edelleen vuonna 2016 auki. Taidemuseon tilaongelmiin on esitetty ratkaisuksi taidemuseon uudisrakennuksen lisäksi myös esimerkiksi taidemuseotoiminnan sijoittamista vuokratiloihin jo olemassa oleviin rakennuksiin. Tässä tutkimuksessa analysoidaan Lahden museo- ja taidelautakunnan taidemuseon uudisrakennukseen liittyvää retoriikkaa ja sen kehittymistä vuosina 1950–1982. Museo- ja taidelautakunnan argumentaatiota tutkitaan esimerkkinä suomalaisesta kunnallisesta kulttuuripolitiikasta ja taidemuseohistoriasta. Analyysi perustuu metodisesti Jukka Törrösen pysäytetyn kertomuksen makrorakenteen ja Chaïm Perlemanin retoriikan teorioihin.