"The key is awareness rather than repetition" : a multisensory pronunciation teaching intervention in a Finnish EFL context - Oksanen, Paula (2016)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kehitellä ja toteuttaa englannin ääntämisen opet-tamisen opetuskokeilu peruskoulun kolmannen luokan oppilaille. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka oppilaat kokivat heidän ääntämistaitonsa ennen opetuskokeilua, minkälaisella toiminnalla ääntämisen oppimisen tietoisia prosesseja voi lisätä sekä millä tavoin lyhytaikainen opetuskokeilu vaikuttaa oppilaiden ääntämistietoisuuteen ja -taitoihin. Myös yksilöllisen ääntämisen kehittymisen tutkiminen tämän opetuskokeilun aikana oli yksi tutkimuksen tavoitteista. Tutkimus toteutettiin kahdessa koulussa sa-massa keskisuuressa suomalaisessa kaupungissa. Tutkimukseen osallistuvat oppilaat (n=52) olivat ensimmäistä vuotta englantia opiskelevia kolmannen luokan oppilaita. Tutkimus koostui ääntämisen opettamisen jaksosta, havainnointimateriaaleista, kahdesta kyselylomakkeesta sekä kahdesta äänityksestä. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavasti ja aineistolähtöisesti ja aineiston sisältä nousseiden teemojen mukaisesti. Tulokset osoittavat, että tutkimuksen päätavoite saavutettiin, sillä oppilaat olivat tietoi-sempia ääntämiseen liittyvistä asioista opetuskokeilun jälkeen. Myös yksilöllistä kehi-tystä ääntämisessä oli huomattavissa. Ääntämisen harjoittelu kiinnosti opetuskokeilun jälkeen aiempaa enemmän. On huomattavaa, että kiinnostuksen kasvaminen ääntämisen harjoittelua kohtaan johtaa myös parempiin oppimistuloksiin. Käytetyt opetusmenetelmät vaikuttivat tukevan sekä ääntämistietoisuuden että ääntämistaitojen kasvua. Tiedostaminen ääntämiseen liittyviä asioita kohtaan on ensimmäinen askel kohti kokonaisvaltaista ääntämisen opettamista. Monikanavaiset eli multisensoriset menetelmät vaikuttivat lisäävän kiinnostusta ääntämisharjoitteluihin.