"Niillä on niin paljon naamassa niitä ryttyjä ja kaikkia" : esiopetusikäisten lasten käsityksiä isovanhemmista - Rissanen, Mari; Nikkinen, Tiia (2016)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää esiopetusikäisten lasten käsityksiä isovanhemmista. Isovanhemmuutta on tutkittu varsin vähän ja se on keskittynyt lähinnä isovanhempien kokemuksiin isovanhemmuudesta. Pyrimmekin saamaan selville lasten käsityksiä isovanhemmista, isoäideistä, isoisistä sekä mummolasta. Tutkimuksemme pohjautui fenomenografiseen lähestymistapaan sen keskittyessä tutkimaan käsityksiä, joiden voidaan katsoa olevan myös sanoiksi puettuja kokemuksia. Tutkimuksen aineisto koostui kahden esiopetusryhmän lasten piirustuksista ja haastatteluista. Piirustustehtävä tehtiin ennen haastatteluita ja haastattelut toteutettiin 3-4 lapsen ryhmissä. Piirustusten analysointiin sovellettiin sisällönanalyysiä ja haastatteluiden analysoinnissa yhdistettiin fenomenografisen analyysin ja sisällönanalyysin piirteitä. Tutkimuksen tulokset muodostuivat neljästä kuvauskategoriasta. Lasten puheissa isovanhempiin liittyi muun muassa ulkoisia ominaisuuksia, luonteenpiirteitä sekä käsityksiä isovanhempien tarpeellisuudesta. Isoäiteihin ja isoisiin liitettiin erilaista toimijuutta, kuten ruoanlaittaja ja ajaja. Mummolakäsityksiin kuului rakennuksen ulkoisia ja sisätiloihin liittyviä piirteitä sekä toimintaa, kuten leikkimistä. Piirustuksia erikseen analysoitaessa muodostui viisi luokkaa: tapahtumapaikka, tapahtumat, henkilöt, esineet ja muut elementit sekä ilmeet. Tutkimus osoitti, että lapsilla on isovanhemmuudesta monenlaisia käsityksiä ja heillä on sanottavaa esimerkiksi isovanhemmille kuuluvista rooleista. Lapset ovat tärkeitä informantteja, sillä he ovat oma, merkittävä yhteiskunnallinen ryhmänsä. Lasten näkökulma on tärkeä muodostettaessa tämän päivän käsitystä isovanhemmista. Tutkimuksen tulokset kertovat isovanhempien tärkeydestä ja merkityksestä lastenlasten elämässä. Isovanhempien tarjoama läheisyys ja turva ovat lapsille ja perheille suuri voimavara.