Nuorten maahanmuuttajien kotoutuminen : etnografinen tutkimus kotoutumisen haasteista, mahdollisuuksista ja toiveista - Pohjola, Riikka (2016)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa maahanmuuttajien kotoutumisprosesseja ja nostaa esille kotoutumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksen keskiössä ovat vertailevat tarinat kotoutumisen haasteista ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäämisen riskistä. Lisäksi tutkin sitä millaisena maahanmuuttajat näkevät omat mahdollisuutensa Suomessa, ja millä tavalla heidän toiveensa kohtaavat suomalaisen kotouttamispolitiikan. Tavoitteena on nostaa nuorten omat toiveet ja kokemukset kotoutumisesta esille. Tutkimuksessa selvitettiin myös kolmannen sektorin roolia kotoutumisprosesseissa. Tutkimuskohteena olivat Jyväskylän katulähetys ry:n Polku kotiin- projektiin osallistuvat nuoret maahanmuuttajatytöt ja -naiset.