The effects of dietary fumonisin B1 on growth and physiology of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) - Piiroinen, Laura (2016)
Kalanrehuissa on perinteisesti luotettu kalajauhoon ja -öljyyn rehujen pääasiallisina proteiinin- ja energianlähteinä. Näitä raaka-aineita on nykyään alettu korvata kasviperäisillä ainesosilla niiden edullisemman hinnan ja helpomman saatavuuden vuoksi, esimerkiksi maissilla, vehnällä ja soijalla. Pilaantuneen kasviperäisen raaka-aineen mukana rehuun pääsee haitallisia mykotoksiineja. Mykotoksiinit ovat homesienten sekundäärisiä metaboliatuotteita, joita ne pääasiassa tuottavat kilpailuun muita homeita vastaan, ja joiden on havaittu aiheuttavan kasvun heikentymistä ja sairauksia monilla eri kotieläimillä, mutta niiden vaikutuksista kaloihin tiedetään varsin vähän. Yksi yleisimmistä mykotoksiineista on pääasiassa maissilla esiintyvän Fusarium moniliforme -homeen tuottama fumonisiini B1 (FB1). Tässä tutkimuksessa tutkittiin rehun sisältämän FB1:n vaikutusta kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) kasvuun ja fysiologiaan. 1+ -ikäiset kirjolohet jaettiin satunnaisesti koeryhmiin, joita ruokittiin kasvatuskokeessa kahdeksan viikon ajan rehulla, johon oli lisätty viisi eri FB1 -pitoisuutta: 0, 1, 5, 10 ja 20 mg/kg. Kalojen kasvua ja rehunkulutusta seurattiin kokeen aikana. Kokeen jälkeen kaloista otettiin verinäytteet, joista analysoitiin hematokriitti, glukoosipitoisuus ja plasman kloridipitoisuus. Kalojen maksoista tutkittiin painojen ohella niiden vesipitoisuus. Osasta maksoista valmistettiin leikkeet mahdollisten histopatologisten poikkeamien havaitsemiseksi. Tulokset osoittivat, ettei FB1 vaikuttanut kalojen kasvuun, niiden veriarvoihin tai maksoihin annetuilla pitoisuuksilla. Kirjolohi on herkkä kahdelle muulle mykotoksiinille, deoksinivalenolille ja aflatoksiinille, mutta laji vaikuttaa kestävän FB1:tä varsin hyvin. Tämä voi johtua erilaisista solutason aineenvaihdunnan reiteistä ja biotransformaation eroista mykotoksiinien välillä. Kuitenkin lisätutkimuksia pitemmillä altistusajoilla ja/tai suuremmilla FB1 -pitoisuuksilla tarvitaan havaitsemaan mahdolliset vaikutukset kirjoloheen.