Kemiallisten ja fysikaalisten ärsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen

Tutkielman kirjallisessa osassa perehdyttiin siihen, kuinka kemialliset ja fysikaaliset tekijät vaikuttavat geelin muodostukseen ja siihen, kuinka näillä ärsykkeillä voidaan vaikuttaa geelin rakenteeseen, ominaisuuksiin tai olomuotoon. Kokeellisessa osassa tutkittiin kuinka jäähtymisprofiilin vaikut...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Äijäläinen, Ilkka
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Kemian laitos, Department of Chemistry, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2016
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/50587
_version_ 1826225741357907968
author Äijäläinen, Ilkka
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Äijäläinen, Ilkka Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Äijäläinen, Ilkka Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Äijäläinen, Ilkka
datasource_str_mv jyx
description Tutkielman kirjallisessa osassa perehdyttiin siihen, kuinka kemialliset ja fysikaaliset tekijät vaikuttavat geelin muodostukseen ja siihen, kuinka näillä ärsykkeillä voidaan vaikuttaa geelin rakenteeseen, ominaisuuksiin tai olomuotoon. Kokeellisessa osassa tutkittiin kuinka jäähtymisprofiilin vaikutusta geelinmuodostuksen nopeuteen ja geelin rakenteeseen. Kokeissa käytettiin gelaattorina koolihapon ja L-metioniinimetyyliesterin amidia, joka liuotettiin ultraäänikäsittelyn ja lämmityksen avulla eri liuottimiin, jotka olivat o-ksyleeni, tolueeni, bentseeni ja tert-butyylibentseeni. Pääasiallisena tutkinnan kohteina olivat tolueenin, bentseenin ja tert-butyylibentseenin ja gelaattorin muodostamat geelit. Jäähdytysmenetelminä käytettiin normaalin huoneenlämpötilassa jäähdytyksen lisäksi jää- ja nestetyppijäähdytyksiä. Geelirakenteiden eroja pyrittiin selvittämään tutkimalla geeliä pyykäisyelektromikroskoopilla. Tämän lisäksi gelaattorin bentseenin ja tolueenin kanssa muodostamista geeleistä ajettiin VT NMR -spektrit välillä 30-70 oC. Bentseenissä muodostuneesta geelistä mitattiin myös 13C CPMAS NMR -spektri. Sen lisäksi, että työssä pyrittiin selvittämään jäähdytysnopeuden vaikutuksia geelin muodostumiseen ja rakenteeseen, selvitettiin eri menetelmien etuja ja haittoja SEM-näytteitä valmistettaessa. Menetelmistä tutkittiin voitelua, ilmakuivausta ja pakastekuivausta. Tulosten perusteella jäähdytyksen nopeus oli suoraan verrannollinen geelinmuodostusnopeuteen. Eri jäähdytysmenetelmillä saaduissa VT NMR- ja 13C CPMAS NMR –spektreissä ei havaittu suuria eroja, mutta pakastekuivaamalla valmistetuissa bentseenigeelinäytteissä eroja eri jäähdytysmenetelmillä saatujen geelien välillä havaittiin. Kun liuottimena käytettiin bentseeniä ja geeli muodostettiin antamalla sen jäähtyä huoneenlämpötilassa tai jäähdyttämällä sitä jäähauteessa, geelin perusrakenteen muodostavissa kennoissa havaittiin rihmastoa. Kun jäähdytys suoritettiin nestetyppihauteessa, tämä rihmasto puuttui täysin. Lisäksi nestetyppihauteessa jäähdytetystä geelistä muodostettu kserogeeli oli heikompi hitaammin jäähdytetyistä geeleistä muodostettuihin kserogeeleihin verrattuna. Tert-butyylibentseenigeelin rakenteen muodostaneet pallomaiset partikkelit vääristyivät nopean jäähdytyksen vuoksi. SEM-näytteenvalmistusmenetelmistä pakastekuivaus antoi selkeästi eniten tietoa geelin rakenteesta, mutta näytteen valmistus onnistui vain bentseenissä muodostuneista geeleistä. Ilmakuivaus tuotti enimmäkseen kiinteitä näytteitä, kun taas voitelemalla valmistetut näytteet enimmäkseen kasautuivat.
first_indexed 2024-09-11T08:52:15Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Siev\u00e4nen, Elina", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "\u00c4ij\u00e4l\u00e4inen, Ilkka", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2016-06-23T14:40:27Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2016-06-23T14:40:27Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2016", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1545360", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/50587", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkielman kirjallisessa osassa perehdyttiin siihen, kuinka kemialliset ja fysikaaliset tekij\u00e4t vaikuttavat geelin muodostukseen ja siihen, kuinka n\u00e4ill\u00e4 \u00e4rsykkeill\u00e4 voidaan vaikuttaa geelin rakenteeseen, ominaisuuksiin tai olomuotoon.\nKokeellisessa osassa tutkittiin kuinka j\u00e4\u00e4htymisprofiilin vaikutusta geelinmuodostuksen nopeuteen ja geelin rakenteeseen. Kokeissa k\u00e4ytettiin gelaattorina koolihapon ja L-metioniinimetyyliesterin amidia, joka liuotettiin ultra\u00e4\u00e4nik\u00e4sittelyn ja l\u00e4mmityksen avulla eri liuottimiin, jotka olivat o-ksyleeni, tolueeni, bentseeni ja tert-butyylibentseeni. P\u00e4\u00e4asiallisena tutkinnan kohteina olivat tolueenin, bentseenin ja tert-butyylibentseenin ja gelaattorin muodostamat geelit. J\u00e4\u00e4hdytysmenetelmin\u00e4 k\u00e4ytettiin normaalin huoneenl\u00e4mp\u00f6tilassa j\u00e4\u00e4hdytyksen lis\u00e4ksi j\u00e4\u00e4- ja nestetyppij\u00e4\u00e4hdytyksi\u00e4. Geelirakenteiden eroja pyrittiin selvitt\u00e4m\u00e4\u00e4n tutkimalla geeli\u00e4 pyyk\u00e4isyelektromikroskoopilla. T\u00e4m\u00e4n lis\u00e4ksi gelaattorin bentseenin ja tolueenin kanssa muodostamista geeleist\u00e4 ajettiin VT NMR -spektrit v\u00e4lill\u00e4 30-70 oC. Bentseeniss\u00e4 muodostuneesta geelist\u00e4 mitattiin my\u00f6s 13C CPMAS NMR -spektri. Sen lis\u00e4ksi, ett\u00e4 ty\u00f6ss\u00e4 pyrittiin selvitt\u00e4m\u00e4\u00e4n j\u00e4\u00e4hdytysnopeuden vaikutuksia geelin muodostumiseen ja rakenteeseen, selvitettiin eri menetelmien etuja ja haittoja SEM-n\u00e4ytteit\u00e4 valmistettaessa. Menetelmist\u00e4 tutkittiin voitelua, ilmakuivausta ja pakastekuivausta.\nTulosten perusteella j\u00e4\u00e4hdytyksen nopeus oli suoraan verrannollinen geelinmuodostusnopeuteen. Eri j\u00e4\u00e4hdytysmenetelmill\u00e4 saaduissa VT NMR- ja 13C CPMAS NMR \u2013spektreiss\u00e4 ei havaittu suuria eroja, mutta pakastekuivaamalla valmistetuissa bentseenigeelin\u00e4ytteiss\u00e4 eroja eri j\u00e4\u00e4hdytysmenetelmill\u00e4 saatujen geelien v\u00e4lill\u00e4 havaittiin. Kun liuottimena k\u00e4ytettiin bentseeni\u00e4 ja geeli muodostettiin antamalla sen j\u00e4\u00e4hty\u00e4 huoneenl\u00e4mp\u00f6tilassa tai j\u00e4\u00e4hdytt\u00e4m\u00e4ll\u00e4 sit\u00e4 j\u00e4\u00e4hauteessa, geelin perusrakenteen muodostavissa kennoissa havaittiin rihmastoa. Kun j\u00e4\u00e4hdytys suoritettiin nestetyppihauteessa, t\u00e4m\u00e4 rihmasto puuttui t\u00e4ysin. Lis\u00e4ksi nestetyppihauteessa j\u00e4\u00e4hdytetyst\u00e4 geelist\u00e4 muodostettu kserogeeli oli heikompi hitaammin j\u00e4\u00e4hdytetyist\u00e4 geeleist\u00e4 muodostettuihin kserogeeleihin verrattuna. Tert-butyylibentseenigeelin rakenteen muodostaneet pallomaiset partikkelit v\u00e4\u00e4ristyiv\u00e4t nopean j\u00e4\u00e4hdytyksen vuoksi. SEM-n\u00e4ytteenvalmistusmenetelmist\u00e4 pakastekuivaus antoi selke\u00e4sti eniten tietoa geelin rakenteesta, mutta n\u00e4ytteen valmistus onnistui vain bentseeniss\u00e4 muodostuneista geeleist\u00e4. Ilmakuivaus tuotti enimm\u00e4kseen kiinteit\u00e4 n\u00e4ytteit\u00e4, kun taas voitelemalla valmistetut n\u00e4ytteet enimm\u00e4kseen kasautuivat.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Ilkka \u00c4ij\u00e4l\u00e4inen (iltaija) on 2016-06-23 14:40:25.686896. Form: Pro gradu -lomake (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake). JyX data: [jyx_publishing-allowed (fi) =True]", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija.group@korppi.jyu.fi) on 2016-06-23T14:40:27Z\nNo. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201606233343.pdf: 12726426 bytes, checksum: 4586f5e553348ae0241f10c18203e524 (MD5)\nlicense.html: 4886 bytes, checksum: 04b5152d9847050f5b31111864540a06 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2016-06-23T14:40:27Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201606233343.pdf: 12726426 bytes, checksum: 4586f5e553348ae0241f10c18203e524 (MD5)\nlicense.html: 4886 bytes, checksum: 04b5152d9847050f5b31111864540a06 (MD5)\n Previous issue date: 2016", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto (134 sivua)", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "supramolekulaariset geelit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Kemiallisten ja fysikaalisten \u00e4rsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201606233343", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Kemian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Chemistry", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Orgaaninen kemia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Organic Chemistry", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2016-06-23T14:40:27Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": null, "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "4035", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "geelit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_50587
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:46Z
main_date 2016-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2016
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/393bd953-c284-4975-b913-facee7175a08\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201606233343.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2016
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Äijäläinen, Ilkka Kemiallisten ja fysikaalisten ärsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen supramolekulaariset geelit Orgaaninen kemia Organic Chemistry 4035 geelit
title Kemiallisten ja fysikaalisten ärsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen
title_full Kemiallisten ja fysikaalisten ärsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen
title_fullStr Kemiallisten ja fysikaalisten ärsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen Kemiallisten ja fysikaalisten ärsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen
title_full_unstemmed Kemiallisten ja fysikaalisten ärsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen Kemiallisten ja fysikaalisten ärsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen
title_short Kemiallisten ja fysikaalisten ärsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen
title_sort kemiallisten ja fysikaalisten ärsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen
title_txtP Kemiallisten ja fysikaalisten ärsykkeiden vaikutus supramolekulaaristen geelien muodostumiseen ja geelin rakenteeseen
topic supramolekulaariset geelit Orgaaninen kemia Organic Chemistry 4035 geelit
topic_facet 4035 Orgaaninen kemia Organic Chemistry geelit supramolekulaariset geelit
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/50587 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201606233343
work_keys_str_mv AT äijäläinenilkka kemiallistenjafysikaalistenärsykkeidenvaikutussupramolekulaaristengeelienmuodost