The effects of degree of disturbance and restoration on within community homogenization - Nordfors, Johanna (2016)
Biodiversiteetti on maailmanlaajuisesti laskusuunnassa. Tämä on yhteydessä lajien levittäytymiseen, sukupuuttoihin ja muuttuviin elinympäristöihin. Nämä tekijät aiheuttavat myös yhteisöjen välistä ja sisäistä samankaltaistumista. Tätä prosessia kutsutaan biologiseksi homogenisaatioksi. Biologisella homogenisaatiolla on ekologisia ja evolutiivisia seurauksia, jotka voivat vaikuttaa yhteisön tulevaisuuden häiriöiden ja muutosten vastustus- ja sietokykyyn. On myös mahdollista, että heikentyneiden elinympäristöjen ennallistaminen saattaa vaikeutua, jos niiden toipumispotentiaali on laskenut homogenisaation seurauksena. Soidenennallistaminen tähtää ekosysteemien toimivuuden ja alkuperäisen diversiteetin palauttamiseen. On kuitenkin mahdollista, että homogenisaatio prosessin seurauksena näiden tavoitteiden saavuttaminen vaikeutuu. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää: 1. Vaikuttaako häiriön voimakkuus soiden kasviyhteisöjen sisäiseen samankaltaistumiseen? ja 2. Pystyykö ennallistaminen palauttamaan alkuperäisen yhteisön sisäisen heterogeenisyyden ja riippuuko ennallistamisen vaikutus yhteisön samankaltaistumiseen häiriön voimakkuudesta? Tutkimus toteutettiin Etelä-Suomessa rämeillä mittaamalla kasviyhteisöjä 38 koealalla, jotka jakautuvat kolmeen kategoriaan: luonnontilaiset, ojitetut ja ennallistetut alat. Tulokset olivat erilaisia kun kasvilajien peittävyydet otettiin huomioon. Kun peittävyyksiä ei huomioitu, voimakkaampi häiriö lisäsi yhteisön sisäistä samankaltaistumista verrattuna vähemmän häirittyyn alueeseen. Ennallistettujen kohteiden suokasviyhteisöissä havaittiin sisäistä homogenisaatiota verrattuna luonnontilaisiin yhteisöihin. Häiriön voimakkuus vaikutti lisäksi 5 vuotta sitten ennallistettujen kasviyhteisöjen sisäiseen homogenisaatioon. Toisaalta lajien peittävyydet huomioitaessa, ojitettujen ja ennallistettujen kohteiden suokasviyhteisöt olivat sisäisesti heterogeenisempia verrattuna luonnontilaisiin yhteisöihin. Tämä liittyy luultavasti suokasviyhteisöjen vakauteen luonnontilaisilla soilla, joilla valtalajit ovat vakiinnuttaneet paikkansa. Minun tulokseni osoittavat, että homogenisaatio on voimakkaasti mittakaavasidonnainen.