Itsenäisesti asuvien ikääntyneiden ihmisten elinpiirin laajuus koettuun yksinäisyyteen - Kostiainen, Päivi (2016)
TIIVISTELMÄ Kostiainen, P. 2016. Itsenäisesti asuvien ikääntyneiden ihmisten elinpiirin laajuuden yhteys koettuun yksinäisyyteen. Terveystieteiden laitos. Jyväskylän yliopisto. Pro gradu -tutkielma. Gerontologia ja kansanterveys. 38 sivua. Tärkeistä ihmissuhteista luopuminen, yksin asuminen, masentuneisuus, terveyden- ja toimintakyvyn heikentyminen ja sairauksien lisääntyminen ovat yhteydessä ikääntyneiden ihmisten yksinäisyyteen. Ikääntymiseen liittyvät muutokset saattavat rajoittaa liikkumista elinpiirissä ja kaventaa elinpiiriä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko elinpiirin laajuus yhteydessä yksinäisyyden kokemiseen ikääntyneillä ihmisillä, sekä selittääkö sairauksien lukumäärä, masentuneisuus, liikkumisvaikeudet ja yksin asuminen elinpiirin laajuuden ja yksinäisyyden välistä yhteyttä. Tutkimus on osa Life-Space Mobility in Old Age -tutkimusta. Kaksivuotisen prospektiivisen kohorttitutkimuksen tiedot kerättiin vuosilta 2011–2013. Tutkimukseen osallistui 848 itsenäisesti asuvaa 75–90-vuotiasta henkilöä Jyväskylän ja Muuramen alueelta. Elinpiirin laajuutta arvioitiin The University of Alabama at Birmingham Study of Aging Life-Space Assessment -mittarilla. Yksinäisyyttä arvioitiin kysymällä ”tunnetteko itsenne yksinäiseksi?”. Vastausvaihtoehdot luokiteltiin kahteen luokkaan: harvoin tai en koskaan, joskus tai usein. Aineistoa tarkasteltiin frekvenssijakaumien, ristiintaulukoinnin, t-testin, χ2-testin, Mann-Whitneyn U-testin sekä Kruskal-Wallisin -testin avulla. Elinpiirin laajuuden ja yksinäisyyden kokemisen välistä yhteyttä tarkasteltiin binäärisellä logistisella regressioanalyysillä. Tutkimukseen osallistuneista henkilöistä 28 % koki yksinäisyyttä joskus tai usein. Henkilöt, joiden elinpiiri oli rajoittunut, kokivat yksinäisyyttä lähes kaksi kertaa yleisemmin verrattuna henkilöihin, joiden elinpiiri oli laaja. Elinpiirin laajuuden ja yksinäisyyden välistä yhteyttä selittivät sairauksien lukumäärä ja masennusoireet. Tärkeänä yksinäisyyttä selittävänä tekijänä oli yksin asuminen, mikä on elinpiirin laajuuden ja yksinäisyyden välisen yhteyden taustalla. Tämän tutkimuksen mukaan elinpiirin laajuuden ja yksinäisyyden väliseen yhteyteen vaikuttavat ikääntymiseen liittyvistä tekijöistä sairauksien lukumäärä ja masentuneisuus. Lisäksi yksin asuminen on merkittävä yksinäisyyden kokemisen riskitekijä. Masentuneet ja yksin asuvat ikääntyneet henkilöt ovat vaarassa syrjäytyä. Ikääntyneiden ihmisten yksinäisyyden ja elinpiirin kaventumisen ehkäisemiseksi tarvitaan uusia toimintatapoja. Poikkitieteellisen yhteistyön tulisi suunnata voimavaroja ikääntyneen henkilön kokonaisvaltaisen tilanteen arviointiin sekä tavoitteelliseen toimintaan ikääntyneen väestön aseman parantamiseksi.