Tietoturvan ylläpitämisen haasteet kotikontekstissa - Kivelä, Aleksi (2016)
Tietoturva on tärkeä aihe, koska internetin käyttäjien määrä kasvaa yhä ja tietoturvauhat eivät ole vähenemässä. Päinvastoin, uusia uhkia havaitaan vuosittain tuhansia. Tietoturvan ylläpitämisessä tärkeä lenkki ohjelmistojen lisäksi on tietojärjestelmän käyttäjä itse. Paraskaan virustentorjunta ei välttämättä pelasta, jos käyttäjä lankeaa kalasteluhyökkäykseen. Tästä syystä tutkielmassa yritetään ymmärtää käyttäjiä, miten he toimivat ja miksi, jotta tietoturvaa voidaan parantaa ja kaikki voivat nauttia turvallisemmasta internetistä tulevaisuudessa. Tässä tutkielmassa huomataan, että iso osa käyttäjistä ei varaudu uhkiin erityisen hyvin ja monet suojakeinot jäävät käyttämättä. Lisäksi käyttäjiltä puuttuu tarvittavat tietotaidot itsensä oikeaoppiseen suojelemiseen eivätkä käyttäjät vaikuta motivoituneilta opiskelemaan tietoturvaa itsenäisesti. Tietoturvakäyttäytymisen teoriat osoittavat, että käyttäytymiseen vaikuttavat tottumukset, suojakeinon kustannukset ja tehokkuus, aiemmat kokemukset, henkilökohtainen vastuuntunto, muiden mielipiteet, itseluottamus, tietoturvauhan vakavuus ja alttius uhalle. Tietoturvan parantamiseksi, kirjallisuudessa on ehdotettu tietoturvaportaalia ja erilaisten psykologisten ilmiöiden ottamista huomioon järjestelmiä ja ohjelmistoja suunnitellessa. Tutkimus on suoritettu kirjallisuuskatsauksena käyttäen enimmäkseen lähteinä tieteellisiä artikkeleita ja konferenssijulkaisuja.