Fysioterapeuttien koulutustarve keuhkoahtaumatautia sairastavien asiakkaiden fysioterapiasta - Rantanen, Piritta (2016)
Keuhkoahtaumatauti (COPD) on yleinen kansansairaus (GOLD 2016), joka aiheuttaa yli 100 miljoonan euron kustannukset vuosittain (Herse ym. 2015). Liikunnallisella kuntoutuksella on vahvempi tieteellinen tutkimusnäyttö keuhkoahtaumataudin hoidossa kuin millään muulla hoitomuodolla (Garvey ym. 2013; McCarthy ym. 2015). Kuntoutuksen on todettu olevan myös kustannusvaikuttavaa (Griffiths ym. 2001; Viita ym. 2014; Leinonen 2015), sillä sairaalahoidon ja kuoleman riski pienenee keuhkoahtaumatautia sairastavilla säännöllisen fyysisen aktiivisuuden myötä (Garcia-Aemerich ym. 2006; Gimeno-Santos ym. 2014). Kuntoutusta ei usein kuitenkaan korosteta riittävästi keuhkoahtaumataudin hoitopoluissa (Kämäräinen & Kontula 2010; McCarthy ym. 2015). Erään eteläsuomalaisen keuhkopoliklinikan kehittämisprojektissa syntyi tarve kartoittaa perusterveydenhuollon fysioterapeuttien koulutustarvetta keuhkoahtaumatautia sairastavien asiakkaiden fysioterapiasta. Tämän pro gradu -työn tarkoituksena oli kartoittaa fysioterapeuttien koulutustarvetta keuhkoahtaumatautia sairastavien asiakkaiden fysioterapiasta sekä sitä, millaisesta koulutuksesta fysioterapeutit ovat saaneet hyviä oppimiskokemuksia.