Ikääntyvien sairaanhoitajien stressioireiden yhteys ennenaikaisiin eläkeaikeisiin - Penttinen, Anna (2016)
Sairaanhoitajan työ on yhä psyykkisesti ja fyysisesti kuormittavaa, vaikka työn fyysinen kuormittavuus on vähentynyt. Jatkuva stressi ja työn kuormittavuus ennustavat kroonisia sairauksia, heikentävät työhön sitoutumista ja edesauttavat varhaisten eläkeaikeiden ilmenemistä. Pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, ovatko sairaanhoitajien kokemat stressioireet yhteydessä ennenaikaisiin eläkeaikeisiin. Tutkielma on osa kunta-alan työntekijöiden terveydentilaa, työkykyä ja työoloja koskevaa tutkimusta (KVTEL). Tutkimukseen osallistui 672 sairaanhoitajaa, jotka olivat 45-58-vuotiaita tutkimuksen lähtötilanteessa vuonna 1981. Tutkimusaineistot kerättiin postikyselynä vuosien 1981, 1985 ja 1992 aikana. Stressioireprofiilit, joita olivat työn välttely ja voimattomuus, kognition heikkeneminen, unihäiriöt ja somaattiset oireet, muodostettiin lähtötilanteen (v. 1981) ja neljän vuoden seurantatutkimuskyselyiden (v. 1985) perusteella. Ensimmäisen kerran eläkeaikeita kysyttiin vuoden 1992 seurantatutkimuksessa. Vuoden 1992 seurantatutkimukseen vastanneista sairaanhoitajista 117 oli työssä ja he vastasivat eläkeaikeita koskevaan kysymykseen. He muodostivat tämän tutkielman tutkimusjoukon. Tutkimusaineiston tilastollisena analyysimenetelmänä käytettiin logistista regressiota. Stressioireista työn välttelyn ja voimattomuuden kokeminen (p = 0.083), kognition heikkeneminen (p = 0.042) ja somaattiset oireet (p = 0.044) lisäsivät ikääntyvien sairaanhoitajien riskiä ennenaikaisiin eläkeaikeisiin noin kolminkertaisiksi. Unihäiriöillä ei ollut yhteyttä ikääntyvien sairaanhoitajien ennenaikaisiin eläkeaikeisiin. Kognition heikkeneminen ja somaattiset oireet kertovat todennäköisesti tutkittavien terveyden heikkenemisestä ja ovat pakottavia syitä pohtia ennenaikaista eläköitymistä. Työn välttelyn ja voimattomuuden kokeminen ovat riippuvaisia työoloissa ja työilmapiirissä tapahtuvista muutoksista. Henkilöt, jotka kokevat työn kuormittavuuden suuremmaksi omiin voimavaroihinsa verrattuna, ajattelevat useammin varhaista eläkkeelle siirtymistä. Tarvitaan lisää tutkimuksia sairaanhoitajien työoloista ja työilmapiiriin vaikuttavista tekijöistä, jotta voidaan löytää keinoja vaikuttaa ikääntyvien sairaanhoitajien koettuihin stressioireisiin ja ennenaikaisiin eläkeaikeisiin.