Grafeenioksidin luminesenssiominaisuudet - Ruokonen, Anna (2016)
Grafeeni on yksikerroksinen hiililevy, joka muodostuu toisiinsa sp2-sidoksilla kiinnittyneistä hiilistä. Grafeenioksidi on grafeenin hapettunut muoto, jossa levyn pintaan on liittynyt funktionaalisia happiryhmiä. Grafeenioksidilla on havaittu laaja luminesenssi, joka riippuu sen hapetusasteesta, pH:sta, viritysaallonpituudesta ja konsentraatiosta. Luminesenssin on arveltu aiheutuvan mm. grafeenioksidin sp2-alueista kvanttirajoituksen takia. Energia voi kvantituttua näillä pienillä alueilla happialueiden muodostaessa potentiaaliseinät niille. Luminesenssin on myös ehdotettu aiheutuvan rakennevirheistä aiheutuvista lokalisoiduista tiloista, funktionaalisten happiryhmien protonaatiosta ja deprotonaatiosta sekä eksimeerin muodostumisesta. Luminesenssin syntymekanismia ei edelleenkään ymmärretä täysin, ja aiheessa riittää vielä paljon tutkittavaa.