Suomalaisten ylivelkaantuminen : sosiodemografisten taustatekijöiden ja kulutuksen vaikutuksen tarkastelua - Hiipakka, Elina (2016)
Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten ylivelkaantumisessa nykyisenlaisessa luotto- ja kulutusyhteiskunnassa, jossa luotonsaannin mahdollisuudet ovat laajat ja jossa esiintyy myös kuluttamiseen pakottavia tekijöitä. Tarkoituksena on selvittää, miten sosiodemografiset taustatekijät selittävät ylivelkaantumisen suhteen riskiryhmässä olemista ja ylivelkaantumisen subjektiivisen kokemuksen yhteyttä toimintatapoihin, kun on ollut taloudellisesti tiukkaa, sekä kulutus- ja säästämisasenteisiin. Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten velkaantumisen ja ylivelkaantumisen kehitystä ja sekä ylivelkaantumiseen ajavia tekijöitä aikaisemman tutkimuksen valossa. Tutkimuksen aineistona käytetään Suomi 2014-kyselyä, jossa kartoitetaan laajasti suomalaisten kulutusta ja elämäntapaa. Kyselyssä on kerätty tietoja tuloista ja veloista, joiden perusteella havaintoyksiköille laskettiin velkaantumisasteet ja joiden perusteella kyselyyn vastaajat jaettiin kahteen ryhmään: ylivelkaantumisriskissä oleviin ja muihin suomalaisiin. Ylivelkaantumisesta oli objektiivisen mittaustavan lisäksi käytössä myös subjektiivinen määritelmä. Käytän kyselystä kysymysosioita, joissa on kartoitettu toimintaa, kun on ollut taloudellisesti tiukkaa, ja kuluttamiseen liittyviä asenteita. Tutkimuksen analyysimenetelminä on käytetty pääkomponenttianalyysia, logistista regressioanalyysia ja varianssianalyysia. Tutkimustulokseni esitän analyysiosiossa ja useat demografiset tekijät selittävät ylivelkaantumisen suhteen riskiryhmässä olemista mukaillen aikaisempaa tutkimusta. Toiminnan muodot taloudellisen puutteen kontekstissa olivat yleisempiä ylivelkaantuneilla. Ylivelkaantuneet eivät erottuneet hedonistisempina tai aktiivisempina kuluttajina. Suomalaisilla ylivelkaantumista ei näytä selittävän vahva kulutusorientaatio.