Osinkotuoton ja makroriskitekijöiden kyky ennustaa osaketuottoa Suomessa - Lahtinen, Johannes (2016)
Tässä Pro gradu-tutkielmassa selvitettiin, pystytäänkö osinkotuotolla ja makroriskitekijöillä ennustamaan Helsinki OMX -indeksin osaketuottoa. Samalla kartoitettiin osaketuoton, osinkotuoton ja makroriskitekijöiden vaikutussuhteita Suomessa. Makroriskitekijöinä tutkimuksessa käytettiin inflaation, korkoeron ja teollisuustuotannon muutoksia. Tutkimusaineisto sisältää neljännesvuosittaiset havainnot tarkasteltavista muuttujista aikaväliltä 1992 - 2015. Muuttujien ennustekykyä analysoitiin myös vuosiaineistossa. Osakemarkkinoiden ja makrotalouden yhteyttä tutkittiin Granger- kausaalisuustestillä. Kausaalisuustestin perusteella luotiin viisi erilaista ennustemallia, joiden ennustekykyä arvioitiin otoksen sisäisillä sekä otoksen ulkopuolisilla ennusteilla. Testeissä pyrittiin ottamaan huomioon finanssikriisin vaikutus osaketuoton ennustettavuuteen, tekemällä ennusteita vuodesta 2008 eteenpäin. Osinkotuoton ei havaittu ennustavan tulevia osakehintoja. Sen sijaan Granger- kausaalisuustestin perusteella osinkotuotolla huomattiin olevan yhteys tuleviin osinkoihin. Makroriskitekijöitä sisältävien mallien ennusteet olivat kaikilla tarkastelluilla aikaväleillä parempia, kuin pelkän osinkotuoton tai osaketuoton viiveen sisältävien ennustemallien. Inflaatiolla katsottiin olevan selkein yhteys tulevaan osaketuottoon, etenkin vuositasolla ennustettaessa. Tutkimustulosten perusteella makroriskitekijöiden päätellään sisältävän hyödyllistä informaatiota tulevista osakehinnoista. Saadut tulokset luovat vahvistusta osakemarkkinoiden ja makrotalouden yhteydelle Suomessa. Myös osakemarkkinoiden havaittiin mahdollisesti vaikuttavan makrotalouden tuleviin muutoksiin.