Puolikkaat miehet, maalatut naiset : sukupuolen ja ruumiillisuuden spektaakkelit performatiiveina Leena Parkkisen romaanissa Sinun jälkeesi, Max (2009) - Tikkamäki, Mari (2016)
Tutkielmani tarkastelee sukupuolen, ruumiillisuuden ja identiteetin teemoja Leena Parkkisen palkitussa romaanissa Sinun jälkeesi, Max (2009). Sinun jälkeesi, Max on tarina Isaacista ja Maxista, jotka syntyvät siamilaisina kaksosina 1800-luvun lopun Saksaan. Romaani vie lukijan sirkuksen ja kummajaisnäytösten ihmeitä ja illuusioita täynnä olevaan maailmaan. Teoreettisina lähtökohtinani toimivat Judith Butlerin sukupuolen performatiivisuusteoria sekä Stuart Hallin ajatukset Toisen spektaakkelista. Pyrin kytkemään tutkielman kirjallisuuden tutkimukseen ytimeen pohtimalla, millaisia erityisesti kirjallisuudelle ominaisia tapoja romaani hyödyntää Toiseuden ja identiteetin teemojen käsittelyssä. Kummajaishahmojen ruumiillisuus paitsi nostaa esiin kysymyksiä identiteetistä myös uhmaa binaarisia vastakkainasetteluja. Hypoteesini onkin, että kummajaishahmojen kautta ja rinnalla kuvattuna myös sukupuoli toistuu toisin ja paljastaa performatiivisen luonteensa.