Relaatio- ja epärelaatiotietokantojen suorituskykyvertailu : MySQL ja MongoDB - Rapa, Antti (2016)
Tutkielmassa esitellään relaatio- ja epärelaatiotietokantoja sekä paneudutaan niiden ominaisuuksiin. Nykyään erilaisia tietokantahallintajärjestelmiä on paljon. Ongelmaksi tulee se, että mikä tietokantahallintajärjestelmä on järkevin valinta uudelle ohjelmistoprojektille. Valinnan tärkeyttä korostaa vielä se, että kehitettävä ohjelma tulee olemaan sidottu kyseiseen tietokantaan koko projektin aikajänteen ja sen vaihtaminen projektin edetessä tulee päivä päivältä kalliimmaksi. Alkuvaiheessa tehtävät valinnat voivat mennä hyvin helposti pieleen, koska tarpeellista toimialakohtaista osaamista ja kokonaisuuden hahmotusta ei ole välttämättä pystytty sisäistämään täydellisesti.