Työn imu, organisaatioon sitoutuminen ja työssä jatkaminen : vertailu Suomen ja Viron pk-yritysten henkilöstön välillä - Heinänen, Viivi (2016)
Tässä kvantitatiivisessa tutkimuksessa selvitettiin työn imun, organisaatioon sitoutumisen ja työssä jatkamisen suhdetta pienissä ja keskisuurissa yrityksissä Suomessa ja Virossa. Tarkoituksena oli tutkia ilmiöiden vaikutuksia toisiinsa, vertailla maiden välisiä tuloksia ja selvittää, mitkä taustamuuttujatekijät ovat tilastollisesti merkitseviä tutkittaville ilmiöille. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakennettiin tutkimuksen pohjalta. Työn imua mitattiin UWES-mittaristolla. Työn imulla tarkoitettiin positiivista mielentilaa, joka tuo tyydytystä työhön. Sen osa-alueita ovat tarmokkuus, omistautuminen ja uppoutuminen. Organisaatioon sitoutumista tarkasteltiin moniulotteisena ilmiönä: psykologisena kytköksenä organisaation ja työntekijän välillä. Sitoutumista mitattiin Allenin ja Meyerin mittaristolla. Sen osa-alueita ovat affektiivinen, normatiivinen ja laskelmoiva sitoutuminen. Työssä jatkamista lähestyttiin kahden väittämän kautta, joiden avulla selvitettiin, haluaako työntekijä jatkaa tulevaisuudessa työtään nykyisessä työpaikassaan ja alalla, jossa työskentelee. Tutkimus perustuu laajamittaiseen työhyvinvoinnin kyselyyn, jonka aineisto kerättiin Suomessa Uudistava johtaminen -hankkeessa ja Virossa Solwe-projektissa. Tutkimuksen aineisto (N=535) kerättiin pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Vastauksista 37,8 prosenttia (N=202) saatiin Suomesta ja 62,2 prosenttia (N=333) Virosta. Tulokset analysoitiin tilastollisin menetelmin maakohtaisesti. Tulosten mukaan työn imu on yhteydessä sekä organisaatioon sitoutumiseen että alalla jatkamiseen. Työn imun osa-alueet korreloivat sekä Suomessa että Virossa melko korkeasti affektiivisen sitoutumisen kanssa, mutta eivät muiden sitoutumisen osa-alueiden kanssa. Sitoutumisen ja työpaikassa jatkamisen välillä havaittiin odotetusti vahva korrelaatio sekä Suomessa että Virossa. Tutkimus osoitti että maantieteellisestä läheisyydestä huolimatta Suomen ja Viron tuloksissa on tilastollisesti merkitseviä eroavaisuuksia. Työn imu arvioitiin kaikkine osa-alueineen Suomessa Viroa paremmaksi. Organisaatioon sitoutuminen oli sen sijaan voimakkaampaa kaikkien sitoutumisen osa-alueiden osalta virolaisten vastaajien keskuudessa. Sekä Suomessa että Virossa pidettiin todennäköisempänä samalla alalla työskentelyä tulevaisuudessa kuin samassa työpaikassa. Taustamuuttujien vaikutus ilmiöihin vaihteli maittain.