Effects of medially posted insoles on running kinematic, kinetics and economy after a 4-week intervention - Hyvärinen, Hannu (2016)
Nilkan pronaatio on luonnollinen liike kävelyssä ja juoksussa. Liiallinen pronaatio voi olla kuitenkin haitallista ja se on yhdistetty useisiin eri juoksuun liittyviin alaraajavammoihin. Pohjallisia on käytetty näiden vammojen hoidossa sekä ehkäisyssä ja ne ovat tuottaneet positiivia tuloksia useissa tieteellisissä tutkimuksissa. Biomekaanisia mekanismejä, jotka ovat vastuussa pohjallisten kliinisestä tehokkuudesta, ei vielä täysin ymmärretä. Useat tutkimukset ovat raportoineet pohjallisten akuutteja vaikutuksia juoksun kinematiikkaan, kinetiikkaan sekä lihasaktiivisuuksiin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää pohjallisintervention mahdollisia pitkäaikaisia vaikutuksia juoksun kinematiikkaan sekä kinetiikkaan. Lisäksi tavoitteena oli selvittää pohjallisten vaikutusta submaksimaalisen juoksun taloudellisuuteen. Tutkimukseen osallistui 13 naispuolista harrastejuoksijaa (27 ± 6.2 vuotta). Kaikilla osallistujilla todettiin nilkan ylipronaatio. Dynaaminen juoksun liikeanalyysi (4.0 ± 0.3 m/s) tehtiin sekä ennen että jälkeen 4-viikon mittaisen pohjallisintervention. Data kerättiin käyttäen kahdeksan infrapunakameran ja viiden voimalevyn järjestelmää. Jokaiselle koehenkilölle tehtiin yksilöllisesti mediaalisesti muotoiltu pohjallinen (MMP). Juoksun taloudellisuus mitattiin 200-m pituisella sisäjuoksuradalla käyttäen kannettavaa happikaasuanalysaattoria. Pohjallisinterventio vähensi kantaluun huippueversiota sekä MMP:llä (-4.7°, p<0.05) että normaaleilla pohjallisilla (-4.4°, p<0.05). Lisäksi sääriluun rotaation liikelaajuus vähentyi suhteessa kantaluuhun sekä MMP:llä (-4.8°, p<0.05) että normaaleilla pohjallisilla (-5.6°, p<0.05). Suurimmat erot pohjallisten välillä havaittiin päkiä- ja kantaluusegmenttien välisessä liikkeessä. MMP vähensi merkittävästi päkiän huippupronaatiota suhteessa kantaluuhun (- 1.9°, p<0.05) sekä kasvatti jalkaholvin kaaren suuruutta koko askeleen ajalta. MMP ei kuitenkaan merkittävästi vähentänyt näiden segmenttien välistä liikettä. Yhdessäkään kineettisessä frontaali- tai transversaalitason muuttujassa ei ollut merkittäviä muutoksia mittauskertojen tai pohjallisten välillä. Submaksimaalisen juoksun hapenkulutuksessa ei ollut eroa pohjallisten välillä. Tulosten perusteella MMP-interventio vähentää merkittävästi kantaluun huippueversiota ja sääriluun rotaation liikelaajuutta. Lisäksi pohjallisintereventiolla näyttäisi olevan siirrännäisvaikutus myös normaaleihin pohjallisiin. Tässä tutkimuksessa käytettyjä mediaalisesti muotoiltuja pohjallisia voidaan käyttää osana kliinistä protokollaa erinäisten alaraajavammojen hoidossa, ilman negatiivisia vaikuksia juoksun taloudellisuuteen.