Fyysisen aktiivisuuden ja aivojen tilavuuden yhteydet monozygoottisiilla kaksosilla - Toivanen, Laura (2016)
Toivanen, Laura (2016) Fyysisen aktiivisuuden ja aivojen tilavuuden yhteydet monozygoottisilla kaksosilla. Terveystieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, pro gradu–tutkielma, 38s. Korkea fyysisen aktiivisuuden määrä on yhdistetty parempaan terveyteen, kuin myös aivojen harmaan ja valkean aineen, sekä aivo-selkäydinnesteen määrään, joiden volyymi on puolestaan yhteydessä hermostorappeumasairauksien syntyyn. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kuinka fyysisen aktiivisuuden taso vaikuttaa aivovolyymeihin, kehonkoostumukseen ja fyysiseen kuntoon nuorilla monozygoottisilla (MZ) mieskaksosilla, jotka ovat diskortantteja liikunnan suhteen. Tutkimusaineistoon poimittiin systemaattisesti väestöpohjaisesta FITFATTWIN- kaksostutkimuksesta yhdeksän tervettä monozygoottista mieskaksosparia (N= 18) iältään 32-35v, jotka olivat diskortantteja liikunnan suhteen viimeisen kolmen vuoden ajalta. Haastattelujen pohjalta laskettiin keskiarvoindeksi kuvaamaan fyysisen aktiivisuuden määrä MET-tunteina viimeiseltä kolmelta vuodelta (MET-tunnit/päivä, METh). Aivojen eri tilavuusmuuttujat laskettiin kokoaivojen magneettikuvista (MK). Kehonkoostumus mitattiin Dexa- ja InBody-mittareilla, ja lisäksi kestävyyskunto testattiin polkupyörä-ergometritestillä, josta hengityskaasuja ja maksimaalista hapenottoa mitattiin spiroergometri-järjestelmällä.. Aineisto analysoitiin IBM SPSS Statistics 20-ohjelmalla. Fyysisen aktiivisuuden (METh) määrän yhteyttä kehonkoostumukseen, kestävyyskuntoon ja aivovolyymeihin tarkasteltiin pienen aineiston Mann-Whitney-Wilcoxonin (MWW) -testillä, sekä Spearmanin korrelaatiokertoimen avulla. MWW–testin parittaisen analyysin mukaan aktiivisemmalla kaksosella (ka 4.5 METh) oli alhaisempi kehon rasvaprosentti (P=.04) ja korkeampi hapenotto (P=.001) verrattuna inaktiiviseen kaksoseen (ka 1.4 METh). Fyysinen aktiivisuus oli suuntaa antavasti, mutta ei tilastollisesti merkittävästi, yhteydessä maksimaaliseen hapenottoon (r=0.48, P=0.23) ja aivo-selkäydinnesteen määrään (r=0.50, P=0.21) aktiivisilla kaksosilla. Yhdistetty aivojen harmaa ja valkea-ainevolyymi (GM+WM) oli suuntaa-antavasti yhteydessä vähäiseen fyysiseen aktiivisuuteen (r=-0.57, P=0.11) inaktiivisilla kaksosilla. Tutkimusaineiston perusteella korkeampi fyysinen aktiivisuus on yhteydessä matalampaan rasvamäärään, korkeampaan hapenottoon ja sillä saattaa olla yhteyttä suurentuneeseen aivo-selkäydinnesteen määrään nuorilla ja terveillä mieskaksosilla. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että fyysinen inaktiivisuus saattaa olla yhteydessä suurentuneeseen aivojen valkean ja harmaan aineen yhteiskokoon. Liikunnalla ei ollut muutoin yhteyttä aivovolyymien kokoon tai kehonkoostumukseen, kun tutkittavat kaksoset jakavat täysin saman geneettisen perimän. AVAINSANAT Kaksostutkimus, monozygoottiset kaksoset, aikuiset, fyysinen aktiivisuus, aivovolyymit, kehonkoostumus