Sähköisten oppimateriaalien käytön mahdollisuuksia ja haasteita korkeakoulutuksessa - Toivoniemi, Maria (2016)
Sähköinen oppimateriaali on käsitteenä laaja. Sillä on useita läheisiä käsitteitä ja synonyymejä, joilla voidaan kontekstista riippuen tarkoittaa eri asioita. Koulutuksen digitalisoituminen on ajankohtaista kaikilla koulutusasteilla, mutta sähköisten oppimateriaalien käytön mahdollisuuksia ja haasteita korkeakouluissa tutkiva kirjallisuus on hajanaista erityisesti suomenkielellä. Tässä tutkielmassa tutkittiin kirjallisuuskatsauksen avulla, mitä sähköisellä oppimateriaalilla tarkoitetaan sekä mitä mahdollisuuksia ja haasteita niiden käytöllä on korkeakouluissa. Tutkimuksen tulosten mukaan sähköisellä oppimateriaalilla tarkoitetaan sähköisessä muodossa julkaistua materiaalia, joka on tarkoitettu saavutettavaksi jollakin tietoteknisellä laitteella. Sähköiset oppimateriaalit korkeakouluissa voivat olla myös sellaisia materiaaleja, joita ei alun perin ole tarkoitettu opetuskäyttöön. Lisäksi sähköiset oppimateriaalit koostuvat osakokonaisuuksista, joita ovat oppimisaihiot ja oppimisaihiopankit, kurssin osat tai koko kurssit, opintokokonaisuudet sekä verkkooppimisympäristöt. Sähköisten oppimateriaalien käytön mahdollisuuksia ovat muun muassa koulutuksen saavutettavuuden ja joustavuuden parantuminen, ajantasaisen tiedon tarjoaminen, opiskelijoiden tarpeisiin vastaaminen ja heidän tyytyväisyyden, motivaation ja osallistamisen lisääminen. Käytön haasteita puolestaan ovat muun muassa puutteellinen IT infrastruktuuri, tekniset ongelmat, käyttäjien riittämätön koulutus sekä materiaalien ja työkalujen runsaus. Lisäksi käyttäjien kielteiset asenteet ja tunteet tieto- ja viestintätekniikan käyttöönottoon opetus- ja oppimisprosesseissa voi tuottaa haasteita.