Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä Maku ja Marmiton

Tutkimuksen tavoitteena on kuvata innokkaiden ruokaharrastajien eli foodie-kuluttajien ilmaisemaa identiteettiä, yhteisöllisyyttä ja erottautumista eli distinktiota. Aikaisemman tutkimuksen perusteella nämä liittyvät yhteen erityisesti heimoistuneessa kuluttamisessa, jolle sosiaalinen media luo otol...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Mäkelä, Marjaana
Muut tekijät: Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Social Sciences, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Department of Social Sciences and Philosophy, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2016
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/50282
_version_ 1828193105785913344
author Mäkelä, Marjaana
author2 Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Mäkelä, Marjaana Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Mäkelä, Marjaana Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Mäkelä, Marjaana
datasource_str_mv jyx
description Tutkimuksen tavoitteena on kuvata innokkaiden ruokaharrastajien eli foodie-kuluttajien ilmaisemaa identiteettiä, yhteisöllisyyttä ja erottautumista eli distinktiota. Aikaisemman tutkimuksen perusteella nämä liittyvät yhteen erityisesti heimoistuneessa kuluttamisessa, jolle sosiaalinen media luo otolliset puitteet. Lähtökohtana on foodscapen käsite, joka tarkoittaa ruoan, paikan, ihmisen ja toiminnan dynaamisia muodostelmia. Tutkimuksessa esitetään yksi tulkinta foodscapesta, joka on ominainen suomalaisille ja ranskalaisille, sosiaalisessa mediassa kokemuksiaan jakaville ruokaharrastajille. Näiden foodie-kuluttajien ilmaiseman identiteetin, yhteisöllisyyden ja erottautumisen teemoista muodostuu kokonaisuus, josta käytetään termiä diskursiivinen foodscape. Se kuvaa foodie-heimon antamia merkityksiä ruoan kuluttamiselle suomalaisessa ja ranskalaisessa, verkkoympäristöön kiinnittyvässä ruokakulttuurissa. Näitä merkityksiä tarkastellaan omnivorin eli kaikkiruokaisen kuluttamisen näkökulmasta, joka on tyypillinen jälkimodernille foodie-orientaatiolle ja erottaa sen perinteisestä gourmet-kuluttamisesta. Tutkimus on laadullinen ja luonteeltaan kuvaileva, ja menetelmänä on diskurssianalyysi. Viitekehys rakentuu kansainvälisen foodie-tutkimuksen, netnografian, Consumer Culture Theory -lähestymistavan sekä Pierre Bourdieun distinktioteorian kokonaisuudelle. Tutkimusaineistona on 128 sivua verkkotekstejä, jotka ovat pääosin suomalaisten ja ranskalaisten ruokaharrastajien blogeja. Nämä liittyvät molemmissa maissa kaupalliseen julkaisuun, suomalaiseen www.maku.fi- ja ranskalaiseen www.marmiton.org- verkkosivustoon. Molemmista julkaisuista on aineistossa mukana myös toimituksen tuottamaa tekstiä, johon liittyy keskustelupalstakirjoituksia. Tutkimus vahvistaa aikaisemmin esitetyt teoriat tiedon, asiantuntijuuden ja autenttisuuden merkityksestä foodie-tyyppisille kuluttajille. Tutkimuksen tuloksissa näkyy näiden ilmeneminen eri tavoin suomalaisessa ja ranskalaisessa verkkodiskurssissa: suomalaisille on tärkeää ennakkoluuloton uuden kokeilu ja arjen ratkaisuissa osoitettu asiantuntijuus, jota jaetaan lukijoiden ja muiden foodie-kuluttajien kanssa. Myös yhteisöllisyys ja henkilökohtaiset sidokset korostuvat suomalaisaineistossa. Ranskalaisfoodiet ovat puolestaan vahvasti sidoksissa kansalliseen ruokakulttuuriin, josta irtaantuminen koetaan poikkeavana. Kokeilunhalun sijaan merkityksellisinä pidetään traditioita niin raaka-aineiden kuin valmistustapojen osalta, ja diskurssia sävyttävät myös aistillisuus ja leikillisyys. Molemmilla kielillä kirjoittaville foodie-identiteetin ja distinktion ulottuvuudet liittyvät yhteen, ja ruoassa on aina tärkeintä hyvä maku.
first_indexed 2023-03-22T09:58:39Z
format Pro gradu
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Lonkila, Markku", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "M\u00e4kel\u00e4, Marjaana", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2016-06-13T11:23:21Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2016-06-13T11:23:21Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2016", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1545450", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/50282", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkimuksen tavoitteena on kuvata innokkaiden ruokaharrastajien eli foodie-kuluttajien ilmaisemaa identiteetti\u00e4, yhteis\u00f6llisyytt\u00e4 ja erottautumista eli distinktiota. Aikaisemman tutkimuksen perusteella n\u00e4m\u00e4 liittyv\u00e4t yhteen erityisesti heimoistuneessa kuluttamisessa, jolle sosiaalinen media luo otolliset puitteet. \r\n \r\nL\u00e4ht\u00f6kohtana on foodscapen k\u00e4site, joka tarkoittaa ruoan, paikan, ihmisen ja toiminnan dynaamisia muodostelmia. Tutkimuksessa esitet\u00e4\u00e4n yksi tulkinta foodscapesta, joka on ominainen suomalaisille ja ranskalaisille, sosiaalisessa mediassa kokemuksiaan jakaville ruokaharrastajille. N\u00e4iden foodie-kuluttajien ilmaiseman identiteetin, yhteis\u00f6llisyyden ja erottautumisen teemoista muodostuu kokonaisuus, josta k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n termi\u00e4 diskursiivinen foodscape. Se kuvaa foodie-heimon antamia merkityksi\u00e4 ruoan kuluttamiselle suomalaisessa ja ranskalaisessa, verkkoymp\u00e4rist\u00f6\u00f6n kiinnittyv\u00e4ss\u00e4 ruokakulttuurissa. N\u00e4it\u00e4 merkityksi\u00e4 tarkastellaan omnivorin eli kaikkiruokaisen kuluttamisen n\u00e4k\u00f6kulmasta, joka on tyypillinen j\u00e4lkimodernille foodie-orientaatiolle ja erottaa sen perinteisest\u00e4 gourmet-kuluttamisesta. \r\n \r\nTutkimus on laadullinen ja luonteeltaan kuvaileva, ja menetelm\u00e4n\u00e4 on diskurssianalyysi. Viitekehys rakentuu kansainv\u00e4lisen foodie-tutkimuksen, netnografian, Consumer Culture Theory -l\u00e4hestymistavan sek\u00e4 Pierre Bourdieun distinktioteorian kokonaisuudelle. Tutkimusaineistona on 128 sivua verkkotekstej\u00e4, jotka ovat p\u00e4\u00e4osin suomalaisten ja ranskalaisten ruokaharrastajien blogeja. N\u00e4m\u00e4 liittyv\u00e4t molemmissa maissa kaupalliseen julkaisuun, suomalaiseen www.maku.fi- ja ranskalaiseen www.marmiton.org-\r\nverkkosivustoon. Molemmista julkaisuista on aineistossa mukana my\u00f6s toimituksen tuottamaa teksti\u00e4, johon liittyy keskustelupalstakirjoituksia. \r\n \r\nTutkimus vahvistaa aikaisemmin esitetyt teoriat tiedon, asiantuntijuuden ja autenttisuuden merkityksest\u00e4 foodie-tyyppisille kuluttajille. Tutkimuksen tuloksissa n\u00e4kyy n\u00e4iden ilmeneminen eri tavoin suomalaisessa ja ranskalaisessa verkkodiskurssissa: suomalaisille on t\u00e4rke\u00e4\u00e4 ennakkoluuloton uuden kokeilu ja arjen ratkaisuissa osoitettu asiantuntijuus, jota jaetaan lukijoiden ja muiden foodie-kuluttajien kanssa. My\u00f6s yhteis\u00f6llisyys ja henkil\u00f6kohtaiset sidokset korostuvat suomalaisaineistossa. Ranskalaisfoodiet ovat puolestaan vahvasti sidoksissa kansalliseen ruokakulttuuriin, josta irtaantuminen koetaan poikkeavana. Kokeilunhalun sijaan merkityksellisin\u00e4 pidet\u00e4\u00e4n traditioita niin raaka-aineiden kuin valmistustapojen osalta, ja diskurssia s\u00e4vytt\u00e4v\u00e4t my\u00f6s aistillisuus ja leikillisyys. Molemmilla kielill\u00e4 kirjoittaville foodie-identiteetin ja distinktion ulottuvuudet liittyv\u00e4t yhteen, ja ruoassa on aina t\u00e4rkeint\u00e4 hyv\u00e4 maku.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Marjaana M\u00e4kel\u00e4 (makemarj) on 2016-06-13 11:23:21.314154. Form: Pro gradu -lomake (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake). JyX data: [jyx_publishing-allowed (fi) =False]", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija.group@korppi.jyu.fi) on 2016-06-13T11:23:21Z\r\nNo. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201606133048.pdf: 1418759 bytes, checksum: d4e74858430acf5338d03b4af3121bdf (MD5)\r\nlicense.html: 1147 bytes, checksum: 274509f530a54da3c86b04ad3493f77b (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2016-06-13T11:23:21Z (GMT). No. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201606133048.pdf: 1418759 bytes, checksum: d4e74858430acf5338d03b4af3121bdf (MD5)\r\nlicense.html: 1147 bytes, checksum: 274509f530a54da3c86b04ad3493f77b (MD5)\r\n Previous issue date: 2016", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto (99 sivua)", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "foodscape", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsim\u00e4ss\u00e4 : Maku ja Marmiton", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201606133048", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Social Sciences and Philosophy", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sosiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sociology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2016-06-13T11:23:22Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "restrictedAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "203", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kulutus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "erottautuminen", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "diskurssi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "blogit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "identiteetti", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "Aineistoon p\u00e4\u00e4sy\u00e4 on rajoitettu tekij\u00e4noikeussyist\u00e4. Aineisto on luettavissa Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopiston kirjaston arkistoty\u00f6asemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat.", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "This material has a restricted access due to copyright reasons. It can be read at the workstation at Jyv\u00e4skyl\u00e4 University Library reserved for the use of archival materials: https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities.", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_50282
language fin
last_indexed 2025-03-31T20:01:44Z
main_date 2016-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2016
publishDate 2016
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Mäkelä, Marjaana Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä : Maku ja Marmiton foodscape Sosiologia Sociology 203 ruoka kulutus erottautuminen diskurssi blogit identiteetti
title Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä : Maku ja Marmiton
title_full Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä : Maku ja Marmiton
title_fullStr Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä : Maku ja Marmiton Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä : Maku ja Marmiton
title_full_unstemmed Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä : Maku ja Marmiton Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä : Maku ja Marmiton
title_short Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä
title_sort suomalaista ja ranskalaista foodie diskurssia etsimässä maku ja marmiton
title_sub Maku ja Marmiton
title_txtP Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsimässä : Maku ja Marmiton
topic foodscape Sosiologia Sociology 203 ruoka kulutus erottautuminen diskurssi blogit identiteetti
topic_facet 203 Sociology Sosiologia blogit diskurssi erottautuminen foodscape identiteetti kulutus ruoka
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/50282 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201606133048
work_keys_str_mv AT mäkelämarjaana suomalaistajaranskalaistafoodiediskurssiaetsimässämakujamarmiton