fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Lonkila, Markku", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "M\u00e4kel\u00e4, Marjaana", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2016-06-13T11:23:21Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2016-06-13T11:23:21Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2016", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1545450", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/50282", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkimuksen tavoitteena on kuvata innokkaiden ruokaharrastajien eli foodie-kuluttajien ilmaisemaa identiteetti\u00e4, yhteis\u00f6llisyytt\u00e4 ja erottautumista eli distinktiota. Aikaisemman tutkimuksen perusteella n\u00e4m\u00e4 liittyv\u00e4t yhteen erityisesti heimoistuneessa kuluttamisessa, jolle sosiaalinen media luo otolliset puitteet. \r\n \r\nL\u00e4ht\u00f6kohtana on foodscapen k\u00e4site, joka tarkoittaa ruoan, paikan, ihmisen ja toiminnan dynaamisia muodostelmia. Tutkimuksessa esitet\u00e4\u00e4n yksi tulkinta foodscapesta, joka on ominainen suomalaisille ja ranskalaisille, sosiaalisessa mediassa kokemuksiaan jakaville ruokaharrastajille. N\u00e4iden foodie-kuluttajien ilmaiseman identiteetin, yhteis\u00f6llisyyden ja erottautumisen teemoista muodostuu kokonaisuus, josta k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n termi\u00e4 diskursiivinen foodscape. Se kuvaa foodie-heimon antamia merkityksi\u00e4 ruoan kuluttamiselle suomalaisessa ja ranskalaisessa, verkkoymp\u00e4rist\u00f6\u00f6n kiinnittyv\u00e4ss\u00e4 ruokakulttuurissa. N\u00e4it\u00e4 merkityksi\u00e4 tarkastellaan omnivorin eli kaikkiruokaisen kuluttamisen n\u00e4k\u00f6kulmasta, joka on tyypillinen j\u00e4lkimodernille foodie-orientaatiolle ja erottaa sen perinteisest\u00e4 gourmet-kuluttamisesta. \r\n \r\nTutkimus on laadullinen ja luonteeltaan kuvaileva, ja menetelm\u00e4n\u00e4 on diskurssianalyysi. Viitekehys rakentuu kansainv\u00e4lisen foodie-tutkimuksen, netnografian, Consumer Culture Theory -l\u00e4hestymistavan sek\u00e4 Pierre Bourdieun distinktioteorian kokonaisuudelle. Tutkimusaineistona on 128 sivua verkkotekstej\u00e4, jotka ovat p\u00e4\u00e4osin suomalaisten ja ranskalaisten ruokaharrastajien blogeja. N\u00e4m\u00e4 liittyv\u00e4t molemmissa maissa kaupalliseen julkaisuun, suomalaiseen www.maku.fi- ja ranskalaiseen www.marmiton.org-\r\nverkkosivustoon. Molemmista julkaisuista on aineistossa mukana my\u00f6s toimituksen tuottamaa teksti\u00e4, johon liittyy keskustelupalstakirjoituksia. \r\n \r\nTutkimus vahvistaa aikaisemmin esitetyt teoriat tiedon, asiantuntijuuden ja autenttisuuden merkityksest\u00e4 foodie-tyyppisille kuluttajille. Tutkimuksen tuloksissa n\u00e4kyy n\u00e4iden ilmeneminen eri tavoin suomalaisessa ja ranskalaisessa verkkodiskurssissa: suomalaisille on t\u00e4rke\u00e4\u00e4 ennakkoluuloton uuden kokeilu ja arjen ratkaisuissa osoitettu asiantuntijuus, jota jaetaan lukijoiden ja muiden foodie-kuluttajien kanssa. My\u00f6s yhteis\u00f6llisyys ja henkil\u00f6kohtaiset sidokset korostuvat suomalaisaineistossa. Ranskalaisfoodiet ovat puolestaan vahvasti sidoksissa kansalliseen ruokakulttuuriin, josta irtaantuminen koetaan poikkeavana. Kokeilunhalun sijaan merkityksellisin\u00e4 pidet\u00e4\u00e4n traditioita niin raaka-aineiden kuin valmistustapojen osalta, ja diskurssia s\u00e4vytt\u00e4v\u00e4t my\u00f6s aistillisuus ja leikillisyys. Molemmilla kielill\u00e4 kirjoittaville foodie-identiteetin ja distinktion ulottuvuudet liittyv\u00e4t yhteen, ja ruoassa on aina t\u00e4rkeint\u00e4 hyv\u00e4 maku.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Marjaana M\u00e4kel\u00e4 (makemarj) on 2016-06-13 11:23:21.314154. Form: Pro gradu -lomake (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake). JyX data: [jyx_publishing-allowed (fi) =False]", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija.group@korppi.jyu.fi) on 2016-06-13T11:23:21Z\r\nNo. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201606133048.pdf: 1418759 bytes, checksum: d4e74858430acf5338d03b4af3121bdf (MD5)\r\nlicense.html: 1147 bytes, checksum: 274509f530a54da3c86b04ad3493f77b (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2016-06-13T11:23:21Z (GMT). No. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201606133048.pdf: 1418759 bytes, checksum: d4e74858430acf5338d03b4af3121bdf (MD5)\r\nlicense.html: 1147 bytes, checksum: 274509f530a54da3c86b04ad3493f77b (MD5)\r\n Previous issue date: 2016", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto (99 sivua)", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "foodscape", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Suomalaista ja ranskalaista foodie-diskurssia etsim\u00e4ss\u00e4 : Maku ja Marmiton", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201606133048", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Social Sciences and Philosophy", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sosiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sociology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2016-06-13T11:23:22Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "restrictedAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "203", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kulutus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "erottautuminen", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "diskurssi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "blogit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "identiteetti", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "Aineistoon p\u00e4\u00e4sy\u00e4 on rajoitettu tekij\u00e4noikeussyist\u00e4. Aineisto on luettavissa Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopiston kirjaston arkistoty\u00f6asemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat.", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "This material has a restricted access due to copyright reasons. It can be read at the workstation at Jyv\u00e4skyl\u00e4 University Library reserved for the use of archival materials: https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities.", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
|