Musiikin kuuntelu liikuntasuorituksen aikana - Leppisaari, Tuomas (2016)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli kartoittaa musiikin kuuntelua liikuntasuorituksen aikana. Tarkastelun kohteena olivat musiikin ja sen kuuntelun piirteet, motiivit ja koetut vaikutukset liikuntakontekstissa. Tutkimus pohjautui aiempaan kirjallisuuteen, jossa on havaittu musiikin voivan eri tavoin tehostaa liikuntasuoritusta, ja määritetty suoritusta tehostavan musiikin piirteet. Tutkimus toteutettiin määrällisenä kyselytutkimuksena, johon osallistui 214 yliopistoopiskelijaa. Kysely tehtiin ja analysoitiin Webropol- verkkokyselytutkimus- ja analysointiohjelmalla. Tutkimuksessa havaittiin liikuntasuorituksen aikana kuunnellun musiikin tärkeimpien piirteiden olevan tempo, rytmi ja tyylilaji, ja useimmin kuunneltujen tyylilajien olevan pop, rock, hip hop ja elektroninen musiikki. Musiikkia kuunneltiin liikuntasuorituksen aikana, koska musiikki voi muokata mielialaa, tehdä liikkumisesta viihtyisämpää, motivoida liikkumaan pitempään ja tehdä liikkumisesta kevyempää. Musiikkia kuunneltiin eniten yksilölajien, kuten juoksun tai voimaharjoittelun aikana, mutta myös esimerkiksi ryhmäliikuntatunneilla. Tutkimustulosten perusteella musiikin kuuntelua liikuntasuorituksen aikana voi suositella henkilöille, jotka haluavat tehdä liikunnan harrastamisesta mukavampaa ja tehokkaampaa. Aihe kaipaa lisää tarkastelua, joten jatkotutkimukset esimerkiksi musiikin piirteitä koskien ovat tervetulleita.