"Ensin oli dirty dancing. Nyt tulee dirty fighting!" : uses of English in the Finnish teenage magazine Suosikki from 1969 to 2009 - Grzegorz, Emma (2016)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on saada selville, miten paljon englannin kieltä on käytetty Suosikki- nuorisolehdessä. Tutkimuksessa haluttiin selvittää, onko englannin kielen määrä lehdessä lisääntynyt, vähentynyt vai pysynyt samana vuosikymmenten kuluessa. Tutkimuksessa selvitettiin myös englannin kielen symbolista arvoa eli millaisissa tilanteissa englannin kieltä käytettiin. Tutkimusta varten Suosikki- lehteä tutkittiin viiden vuosikymmenen ajalta. Jokaiselta vuosikymmeneltä valittiin yksi vuosikerta, jonka kaikki numerot sisällytettiin tutkimukseen. Vuosikerroiksi valittiin 1969, 1979, 1989, 1999 ja 2009. Näiden vuosikertojen lehdet tutkittiin tarkoin ja englantia sisältävät ilmaukset ja lauseet hyväksyttiin tutkimukseen. Näiden esimerkkien avulla saatiin selville, onko englannin kielen käyttö muuttunut vuosikymmenten saatossa. Esimerkkitapaukset myös lajiteltiin eri kategorioihin, jotta saataisiin selville niiden symbolinen arvo. Tutkimuksessa selvisi, että englannin kieli on todella lisääntynyt lähestyessämme vuosituhannen vaihdetta. Tämä johtunee siitä, että englannin kieli oli muutenkin tullut entistä yleisemmäksi suomalaisessa yhteiskunnassa ja erityisesti suomalaisten nuorten keskuudessa. Hieman yllättäen vuoden 2009 vuosikerrassa englannin kielen käyttö näytti kuitenkin romahtaneen. Symbolista arvoa tutkittaessa kävi ilmi, että, oman tulkintani mukaan, englantia käytettiin paitsi musiikin termeissä, myös sen ”cooliuden” takia. Englannin kieli symboloi nuoruutta, moderniutta ja kansainvälisyyttä. Muita syitä oli myös, että sanoilla ei ollut suomenkielistä vastinetta tai englantia käytettiin osana intertekstuaalisuutta tai sanaleikkejä. Tutkimus antaa lisää tietoa nuorten kulttuurista ja miten nuorten kielessä usein kuultua englantia on hyödynnetty nuorten suosiossa olevan lehden artikkeleissa. Jatkossa olisi mielenkiintoista tutustua nuorten kulttuuriin nykyaikana ja nähdä miten heidän käyttämänsä kieli on muuttunut esimerkiksi sosiaalisen median vaikutuksesta.