IT-tuotteiden ja -palveluiden vaihtaminen : musiikin suoratoistopalvelut - Perälä, Jukka (2016)
Erilaisten sovellusten ja palveluiden käyttö kasvaa jatkuvasti. Palveluiden kysynnän kasvaessa on syntynyt toistensa kanssa kilpailevia palveluita, joilla käyttäjät katsovat esimerkiksi videoita ja kuuntelevat musiikkia erilaisten laitteiden välityksellä. IT-tuotteiden ja -palveluiden vaihtaminen nouseekin mie-lenkiintoiseksi tutkimuksen aiheeksi. Tällä saadaan selvitettyä miten eri palveluita ja tuotteita käytetään, sekä mitkä tekijät vaikuttavat näiden välillä vaihtamiseen. Näillä tiedoilla on merkitystä niin käyttäjän, kuin palveluntarjoajankin kannalta. Vaihtamistutkimuksen avulla saadaan tehtyä palveluista paremmin käyttäjien toiveita vastaavia, sekä havaittua vaihtamiseen vaikuttavia tekijöitä. Tässä tutkimuksessa keskitytäänkin IT-tuotteiden ja -palveluiden vaihtamisen tutkimukseen käyttäjän näkökulmasta. Vaihtamista tutkitaan musiikin suoratoistopalveluiden kontekstissa. Tämä on mielenkiintoinen näkökulma, koska musiikin suoratoistopalveluissa on käyttäjille useita vaihtoehtoja ja kyseisten palveluiden vaihtamista ei ole vielä tutkittu. Tutkielmassa esiteellään aluksi aiempaa IT-tuotteiden ja -palveluiden tutkimusta. Tätä seuraa empiirinen tutkimus, jossa selvitetään mitkä tekijät vaikuttavat musiikin suoratoistopalveluiden vaihtamiseen ja miten. Tutkimuksen aineisto on kerätty teemahaastattelujen avulla, valikoimalla haastateltavaksi henkilöitä joilla on kokemusta usean eri musiikin suoratoistopalvelun käytöstä, näiden välillä vaihtamisesta, sekä palvelusta maksamisesta. Kirjallisuuskatsauksessa havaitut vaihtamiseen vaikuttavat tekijät voitiin havaita myös haastateltavien antamissa vastauksissa. Lisäksi voitiin havaita uusia tekijöitä, kuten artistin kuuntelusta saaman korvauksen vaikutus käyttäjien palveluvalintaan.