Ikäsidonnaisen kognitiivisen heikentymisen vaikutus käyttäjäkokemukseen - Mehtälä, Saana (2016)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee kirjallisuuskatsauksen muodossa niitä ikäsidonnaisia kognitiivisia muutoksia, jotka vaikuttavat käyttäjäkokemuksen muodostumiseen. Myös ikäsidonnaisen kognitiivisen heikentymisen vaikutuk-sia lieventävät käyttöliittymäsuunnittelun keinot on nostettu esille. Huomion-arvoisia ikäsidonnaisia muutoksia käyttäjäkokemuksen näkökulmasta tapahtuu avaruudellisen hahmotuskyvyn, joustavan älykkyyden sekä työmuistin ja pro-sessointinopeuden heikentyessä. Lisäksi tarkkaavaisuuden häirittävyys, mie-lensisäisten mallien epätarkkuus ja automatisoituneen vasteen muodostamisen vaikeudet liittyvät kiinteästi ikääntymiseen. Ikäsidonnaisen kognitiivisen hei-kentymisen myötä ikääntyvät kokevat kognitiivista kuormittumista nuorempia herkemmin. Tämä ilmenee käyttäjäkokemuksessa erityisesti negatiivisten tun-teiden kokemisen lisääntymisenä ja käyttöliittymän käytön vaikeutumisena. Käyttöliittymäsuunnittelussa olisikin tärkeää ottaa ikäsidonnaiset kognitiiviset rajoitteet huomioon. Kognitiivista kuormaa voidaan vähentää pyrkimällä suunnittelussa yksinkertaisuuteen ja selkeyteen, joten turhia ominaisuuksia ja tietorakenteita tulee välttää. Lisäksi ikääntyvien kognitiivisia vahvuuksia, kuten kiteytynyttä älykkyyttä ja aiemmin automatisoituneita vasteita, olisi hyvä hyö-dyntää suunnittelussa. Ikääntyvien kognitiivisia rajoitteita tulee ymmärtää, mutta samalla tiedonkäsittelyn vahvuuksia on hyvä korostaa. Ikääntyvien koh-dalla käyttöliittymäsuunnittelun tärkein tehtävä onkin ennen kaikkea elämän-laadun parantaminen.