Katajikosta asvaltille : modernisoinnin keinot Kirsti Mäkisen uudelleenkirjoittamissa Topeliuksen klassikkosaduissa - Pylvänäinen, Inka (2016)
Tässä tutkielmassa tarkastelen sitä, kuinka Kirsti Mäkinen on Topeliuksen lukemisia lapsille -teoksessaan (2013) modernisoinut Sakari Topeliuksen klassikkosatuja. Topeliuksen alun perin ruotsinkieliset satukokoelmat Läsning för barn (Lukemisia lapsille) ilmestyivät vuosina 1865–1896 ja suomennettuina 1874–1905. Maailma ja sen mukana myös kieli on muuttunut melkoisesti Topeliuksen ja ensimmäisten suomentajiensakin ajoista. Tarkaste-luni kohteina ovat muiden muassa tekstin pintatason elementit, kuten satujen rakenne, kieli ja sanasto. Lisäksi tutkin satujen taustalla vaikuttavien teemojen käsittelyä, satujen tyylinmuutoksia ja saduissa ilmenevää ajanku-vaa lapsi- ja perhekäsityksineen.