Esikoululaisten käsityksiä äideistä ja hyvästä äitiydestä - Eskelinen, Elina (2016)
Tämän tutkimuksen kohteena ovat lasten käsitykset äideistä ja äitiydestä. Tut- kimuksessa lähestytään teemaa lasten näkökulmasta. Aiheen tutkiminen on tärkeää ja perusteltua, koska erityisesti varhaiskasvatusikäisten lasten vanhem- piin liittyviä käsityksiä on tutkittu tähän mennessä varsin vähän. Tässä lap- sinäkökulmaisessa tutkimuksessa lapset ovat saaneet mahdollisuuden toimia tiedon tuottajan ja asiantuntijan rooleissa. Tutkimus on lähestymistavaltaan kvalitatiivinen ja se myötäilee fenomenografi- sen tutkimusotteen päälinjoja. Tutkimuksen aineisto kerättiin vuoden 2015 ai- kana haastattelemalla yhteensä 12 esikoululaista Keski-Suomessa sijaitsevassa päiväkodissa. Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastattelun menetelmää soveltaen pari- ja yksilöhaastatteluina. Tutkimusaineiston analyysimenetelmä- nä sovellettiin fenomenografista analyysiä. Äiteihin ja äitiyteen liittyvät käsitykset muodostavat tutkimuksen viisi tuloska- tegoriaa. Ensinnäkin, lasten käsitysten mukaan äitiyteen liittyy ehtoja, jotka ra- jaavat äidin roolin tiettyyn kontekstiin. Toiseksi, lapset käsittävät äitiyden il- miönä, johon liittyy muun muassa äidiksi ryhtymisen vapaaehtoisuus ja äitiy- den merkitys uuden elämän edellytyksenä ja sen, että äiti toimii lapsen par- haaksi. Kolmas tuloskategoria kuvaa äitien inhimillisyyttä: lapset käsittävät äitien olevan henkilöitä, jotka kohtaavat elämässä sekä haasteita että myönteisiä kokemuksia. Neljäs tuloskategoria kuvaa äitiä, joka esiintyy lasten puheissa aktiivisena arjen toimijana ja organisaattorina arjen erilaisissa tilanteissa. Vii- dennessä tuloskategoriassa kuvastuu äitien auktoriteettiasema lapsiin nähden. Auktoriteettiasemastaan huolimatta äiti on salliva ja lasta kuunteleva aikuinen. Tämän tutkimuksen perusteella hyvään äitiyteen liittyvät elementit ovat äidin läsnäolo, huolehtiminen perheestä, lapsen kuunteleminen sekä lapseen kohdis- tuva hemmottelu ja sallivuus. Valtaosa tämän tutkimuksen aikana esille tulleista lasten käsityksistä liittyy heidän omaan äitiin. Tutkimuksen yksi johtopäätös on, että lapset määrittelevät omasta äidistä tekemiensä käsitysten perusteella ne piirteet ja ominaisuudet, jotka he liittävät hyvään äitiyteen.