Turvattomuuden teemojen representointi Ylen turvapaikanhakijoita koskevien uutisten kuvissa ja teksteissä - Kuhalainen, Satu (2016)
Tiivistelmä – Abstract Tämä tutkielma käsittelee turvattomuuden teemojen representaatioita Ylen verkkouutisten kuvissa ja teksteissä. Aihe syntyi siitä havainnosta, että turvattomuuden teemat ovat runsaasti esillä erilaisissa turvapaikanhakijoita koskevissa uutisissa. Turvattomuuden teemoihin luen kuuluviksi esimerkiksi riskien ja uhkien ilmaisut sekä onnettomuus- ja rikosuutiset. Aiheen tutkiminen on tärkeää, koska se tarjoaa tarkempaa tietoa siitä, minkälaisia turvattomuuden teemojen representaatiot aineistossa ovat ja millä kielellisillä ja visuaalisilla keinoilla niitä tuotetaan. Tutkimuskysmykseni ovat 1) millaisia turvattomuuden teemojen representaatioita Ylen verkkouutisten kuvissa ja teksteissä esiintyy ja 2) millaisin kielellisin ja visuaalisin keinoin niitä tuotetaan, ja kuka niitä tuottaa. Tutkielma sijoittuu kriittisen diskurssintutkimuksen tutkimusalaan. Tutkielma pohjautuu vahvasti Hallidayn sys-teemis-funktionaaliseen kieliteoriaan. Tutkimus edustaa multimodaalista diskurssintutkimusta. Kuvien analyysi pohjautuu Kressin ja van Leeuwenin kuvien kieliopille. Aineisto on kerätty Ylen verkkosivujen turvapaikanhakjiat-kokoomasivulta marraskuussa 2015. Aineisto on rajattu niin, että jokaiselta päivältä on otettu tarkasteluun päivän kaksi ensimmäistä uutista. Lopullisessa aineistossa uutisia on yhteensä 58. Tutkielmassa selvisi, että turvattomuuden representointi aineiston teksteissä oli yleistä, mutta kuvissa harvinaisempaa. Suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä oli eroja siinä, millaisia representaatioita he tuottivat tai miten heidät esitettiin uhkina. Kielen tasolla tyypillistä oli, että uhkakuvissa käytettiin erilaisia epämääräisen ilmaisun keinoja. Kuvissa kuvattiin turvallisuusviranomaisia ja ihmisten kärsimystä. Useimmiten uutisissa haastateltiin suomalaisia henkilöitä, jotka edustivat jotain erikseen nimettyä organisaatiota. Yleistä oli esimerkiksi poliisien yhdistäminen turvapaikanhakijoihin sekä kuvissa että teksteissä. Turvattomuuden teemojen lisäksi aineistossa oli myös neutraaleja ja positiivisia uutisia. Tuloksista voidaan päätellä se, että turvapaikanhakija-aiheeseen liitetään tässä aineistossa usein erilaisia turvattomuuden representaatioita. Tämän aineiston valossa turvattomuus näyttäytyy siis olennaisena osana turvapaikanhakija-aihetta Ylen uutisissa.